emadepäev: taimesildid

Nii mõnigi blogi pikaajalisem lugeja on märganud, et mul käivad enamik vaimustusi asjadest ja ettevõtmistest periooditi. Olgu see näiteks moosikeetmine või potipõllundus, mis tuleb ühel hetkel suure hurraaga nii, et kohe on vaja proovida sisse teha kõik marjad ja viljad või panna mulda kõikide taimede seemned. Kui tulemus käes, võib järgmine sarnane tuhin saabuda aga alles aastate pärast. Õnneks on olemas aga emad ja vanaemad, kel kõik ikka pidevalt ja tasakaalustatult toimub. Muidu jääks mõnel aastal vist suisa värske saagita!

 
Kui ma hakkasin vanaemale kinki planeerima, ei olnud pikalt vaja mõelda, sest iga aastaga leiutab ta minu arvates aeda juurde mõne järjekordse peenratuka või otsustab kuurist välja ajada vana grilli, et sinna sisse taimed kasvama panna. Seega tundus, et ühed ilusad taimesildid võiksid talle ära kuluda küll.


Kuigi lihtsam oleks alati minna vana rada pidi ja luua midagi sellist, mis varem õnnestunud, siis mul seda soolikat väga pole. Endale väljakutse esitamiseks otsustasin teha sildid valmis ainult sellest, mis mul kodus niigi olemas. Ja mis seal salata, talvine jahust ja veest kuuseehete tegu oli niivõrd tore, et sama retsepti kasutamine tundus ainuõige.

Selle kohta, kuidas kartulijahust, veest ja soodast tainas valmis teha, loe SIIT.

Vaja läheb: kartulijahu, soodat, vett, tainarulli, nuga, PVA-liimi, pintslit, markerit (mina kasutasin CD oma, et värv kindlapeale laiali ei läheks), hambatikku või tähetempleid.


Kui tainas retsepti järgi valmis vihutud, rulli see paraja paksusega - siltide jaoks pigem paksemapoolne, et need ära ei murduks. Seejärel lõika sellest paraja suurusega pulgad, mille üks tipp tee terav, et hiljem oleks kergem mulda torgata. Edasi vajuta tähetemplitega kõigile peale soovitud taimede nimed. Võid tähti teha ka näiteks hambaorgiga. (Kui soovid sõnad peale hoopis markeri või värviga kirjutada, siis lase siltidele eelnevalt kuivada.)


Jäta sildid kuivama vähemalt ööpäevaks või nii kaua, kui need täiesti kuivad on. Vahepeal võid keerata ka nende külge. Kui tainas on tahkunud, võõpa pulgad üle PVA-liimiga - see aitab muuta sildid vähem pudedaks ning täidab ka mõned väiksemad kuivamisest tekkinud praod. Pintseldamisel ole ettevaatlik, et tähtede sisse ei satuks liiga palju liimi, sest sellisel juhul võivad need kaotada oma kuju. Liimi kuivades kata sildid omale meelepärase mustriga, värvi niisama üle või tee tähed seest tumedamad.



Ja järjekordselt nii lihtne see ongi! Tähelepanu tuleb pöörata ainult sellele, et sellised taimesildid on pigem sobilikud tubaseks ettekasvatuseks või kohtades, mis ei asu lausvihma käes. Ja mida paksemalt on kaetud pulga ots liimiga, seda lihtsam on seda hiljem mullast ka puhastada.
Nüüd tuleb oodata vaid nädalajagu ning näha, kas vanaemale ka need meeldivad!



Kommentaarid

  1. Mäletan, kuidas Sul Viljandis oli "nüüd ja kohe" ehituspoodi vaja minna rõdukaste ostma ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei mäleta, aga ennast teades täitsa usun, et see võis nii olla :D

      Kustuta
  2. Väga ilusad! :) Kust tähetempleid saada võib?

    Karmen

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Karmen! Mina ostsin Tigerist, aga veidi teises formaadis oli paar kuud tagasi müügil ka Prismas. Kahju ainult, et täpitähti kummaski komplektis sees pole, samas selle isetegmise puhul on hambaork täitsa asja eest.

      Kustuta
  3. Ma olen armunud, esimesest silmapilgust! Nii lihtsad ja nii ilusad! :)

    VastaKustuta
  4. Imeilusad. Oma võhikluses küsin, kas need kannatavad õues olemist?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Kui neid pidevalt väljas hoida, siis peavad nad ilmselt ühe hooaja vastu. Seega soovitaksin ma kasutada pigem tubastes tingimustes või kasvuhoones ning kastes vältida liigset veega kokku sattumist. Mida paksemalt on liimiga kaetud, seda kauem ta aga vastu peaks pidama.

      Kustuta

Postita kommentaar