müstiline ahi.

Tõepoolest! Ma olen täielikult segaduses oma ahju töötamisest, kui see puudutab brüleekreemi valmimist. Esimest korda käkerdasin ma midagi sellelaadset kokku 2006.aastal, kui tahtsin serveerida seda oma 21.sünnipäeval. Asi lõppes sellega, et mu  magustoit ei tahtnud veevannis sugugi tarduda ning hoidsin seda ahjus lausa nii kaua, et ahi end ise pikast töötamisest välja lülitas. No see võis kesta lausa 3 tundi kindlasti!

Teine etapp selles saagas algas paar nädalat tagasi. Lugesin mitmeid erinevaid retsepte, kuid maksimaalne küpsetusaeg, mis ettenähtud, ei ületanud üheski 50 minutit. Ikka ja jälle oli minu ahjul valmistamisega raskusi. Aega kulus ehk vaid pool tundi vähem kui esimesel korral. Isegi ahi oli teine!

Ühel hommikul juhtusin vaatama Terevisiooni, kus siis selgitati, et munakollaseid pole vahtu vaja lüüa. Mõtlesin, et asi ei saa ju ometi selles olla, kuid miski minus sundis proovima. Uskumatu, aega kulus ahjus vaid 60 minutit, et saavutada ideaalne tulemus!

Eile juhtus olema külmkapis just üks kiiresti tegutsemist nõudev vahukoor ning mõned munad, mis lihavõtetest alles jäänud. Kaua ei pidanud mõtlema ning minu huvi tõestada vähese segamise olulisust, sundis lühikese aja jooksul proovima juba kolmas kord brüleekreemi. Käituda proovisin ma just eelmisele korrale omaselt, kuid nagu needus polnud tunni möödudes miski õige. Ajaline tulemus kiiruselt teine, kuid liiga pikk ikkagi (1 tund  ja 30 minutit). Kas tõesti luges eelmisel korral see, et kreemid olid kaetud küpsetus- mitte hõbepaberiga?

Ah, olgu selle küpsetamisega, kuidas on. Lõpptulemus on sellele vaatamata siiski alati väga hea tulnud. Siin ka siis minu lemmikversioon erinevate katsetuste tulemustest (klassikaline, apelsini, piparmündi), mida esimest korda maitsesin umbes 2003. või 2004.aastal - kohvimaitseline brüleekreem.



600 ml vahukoort
7 munakollast
75 g suhkrut
1/4 tl soola
2 sl lahustuvat kohvi
soovi korral vaniljet
peale puistamiseks suhkrut

Sega omavahel õrnalt munakollased, suhkur ja sool. Pane vahukoor kohviga (soovi korral lisa ka vaniljet) pliidile ning võta vahetult enne keema hakkamist ära. Sega omavahel ettevaatlikult (natukese haaval, et vältida tükki minemist) munad ja vahukoor. Tõsta segu vormidesse (võid seda teha näiteks läbi sõela, et kreem oleks kindlasti ühtlaselt siidine), mis asetatud ahjuvormi. Suure vormi põhja vala tulist vett nii palju, et see kataks vähemalt pool brüleekreemivormide kõrgusest. Tõmba peale hõbepaber ning küpseta ahjus 150 kraadi juures seni kuni segu on tardunud, kuid vormi liigutamisel keskelt veidikene võbisev. Tõsta vormid külmkappi jahtuma. Enne serveerimist puista peale suhkrut ning karamellista see põletiga. Suussulav nauding tagatud!

Kommentaarid