valmivad.

Tihti olen kuulnud või lugenud, et inimesed püstitavad küsimuse stiilis: "Igal aastal tekib küsimus, et mida nende tikrite ja arooniatega peale hakata?" Mul on sellele lihtne vastus, sest mõlemad kuuluvad minu absoluutsete lemmikute hulka. Tikritega pole vaja midagi teha, pista aga suhu ja söö ära. Arooniatega seevastu on veidi teisiti. Lihtsalt põske pistes jätavad nad, tõepoolest, suu veidi kuivaks. Rääkimata hiljem määrdunud kätega ringi tuiamist. Mis siis teha?


Minu väga teadlik esimene kokkupuude arooniatega oli umbes 15 aastat tagasi, kui meil Kätliniga tekkis suurepärane idee nendega juukseid värvida. Mõeldud, tehtud. Hunnik marju peas puruks pressitud ning mahla sisse kastetud, olidki peagi heledad pead kergelt lillaks võõbatud. Tulemus oli nii meelepärane, et ma salamisi mõtlesin tihti seda tegema hakata. Siiani rohkem nii juhtunud aga pole. Ei tea, kas hirmutas ära pesus juustest valguv tume värv või see, et kuivades muutusid juuksed vägagi takuseks.


Sellest ajast peale olengi mõelnud, et ehk tasuks valminud viljadega veidi otstarbekamalt ümber käia. Kust aga saada augustis ilusaid suuri marju, et neist midagi mõistlikku valmistada? Minu lapsepõlve ilusamad ja olulisemad mälestused pärinevad Tabiverest, kus elasid minu vanavanaema ja vanavanaisa ehk tabivanama ja tabivanasa. (Jah, lapsena ma arvasin, et see on eriline liik vanaemasid ja vanaisasid.) Tabivere maja ees kasvas meil lopsakas arooniapõõsas. Mäletan neid marju, kuid vaevu nende söömist. Eelmisel nädalal käisime üle pika aja jälle maja juures, mida enam ei ole. Kuid alles on kõik kõige parem kraam - küpsed viljad! Nii saigi korjatud ämbritäis arooniaid kaasa ja kuidagi möödaminnes poetas vanaema, et tema ema oli alati teinud arooniasiirupit.
Sellise lause peale oli mul kohene vajadus sama asja järele proovida. Toona ma muidugi ei taibanud küsida, et kuidas ta seda teha võis, mistõttu tuli asi oma mõistusega ära lahendada. Erinevalt tabivanamast ei ole mul aurutamismasinat, kuid tulemus tuli meelepärane siiski.


0,5 kilo arooniaid
500 ml vett
100 ml suhkrut

Keeda vees arooniad pehmeks. Vala ja suru segu läbi sõela. Seejärel kuumuta uuesti ning lisa suhkur. Kui suhkur on sulanud, vala siirup pudelitesse ja sule kindlalt.
Jooma asudes lahjenda mahlaks 1 osa siirupit, 3 osa vett.

Kommentaarid

Postita kommentaar