munadepühad: siidiga munade värvimine

Veidi vähem kui nädal enne munadepühasid oleks paslik alustada väikest postituste seeriat, mis aitaks pühade meeleollu häälestuda ning ehk pakkuda ka mõningaid ideid isetegemiseks. Tänast postitust kirjutades olen ma umbes sama põnevil kui jõulude paiku, mil ma tegin jahust ja veest kuuseehteid. Küllap need kõige ootamatumad lahendused sääraselt mõjuvadki.


See oli mitu head aastat tagasi, mil ma nägin Martha Stewarti lehel ideed, et võiks mune värvida siidiga. Nüüd ma siis oma uute katsetuste otsingus selle mõtteni tagasi jõudsingi. Ja kuna lõpptulemus mulle täitsa meeldib, siis panen lihtsa tööprotsessi paari sõnaga ka kirja. Ehk otsustab keegi veel katsetada.


Vaja läheb: mune, siidikanga tükke, niiti, vanu sukapükse (soovi korral), heledat kangast, vett ja äädikat.
Siidiriide tarvis sobib kasutada erinevaid õmblustööde jääke, rätikuid, lipse või muud taolist. Oluline on, et tegu oleks 100%-lise siidiga, sest muul juhul ei jää muster munadele.


Keera muna kanga sisse nii tihedasti ja ümbritsevat riiet kortsutamata kui võimalik. Sidumisel arvesta, et sõlmkoht jääb reeglina kõige heledamalt värvitud ning ebaühtlasema mustriga. Et riie püsiks hiljem vees paigal, siis mässisin talle ümber nii niiti kui peitsin ta vana sukapüksitüki sisse. Kõige viimaks paki kogu kupatus heledasse kangasse - nii ei anna teiste munade ümber olevad kangad üksteisele soovimatuid värve.


Keetmiseks täida pott veega ning lisa äädikat (äädika osakaal võiks olla maksimaalselt 1/4 tervest kogusest, kuid täiesti vabalt võib seda olla ka vähem). Äädikas aitab muuta munadele kandunud värvi kirkamaks. Seejärel pane munad vedelikuga täidetud potti ning keeda neid 20 minutit. Tulelt võttes lase neil jahtuda 10 minutit jääkülmas vees. Edasi jääb munad vaid lahti mässida ning lasta neil kuivada.


See, millised munad välja tulevad, pole kunagi täiesti selge. Kindlasti annavad aga kirjumad, tumedamad ning reljeefsemad kangad kihvtima tulemuse ning sümmeetrilised mustrid võivad ootamatult laiali valguda. Aga nagu ka teiste asjadega värvimisel, siis peitub siidi puhulgi ju pool põnevusest ootuses. Igatahes saavad munad niiviisi vahelduseks teistsuguse ilme ning küsijaid lummab teadagi teguviis!


Mille põnevaga te plaanite sel aastal mune värvida?

Siit saad laadida alla ka munadepühade planeerimislehe.

Kommentaarid

  1. Seda, et mune ka nii värvida saab, kuulen küll esimest korda. Peab kõrva taha panema! Kui on soovi midagi uut proovida (eeldusel, et seda juba proovitud pole - uue lugejana pole ma tervet blogi veel läbi sirvinud), siis pakun bulgaarlaste lähenemist: https://serverisirvija.wordpress.com/2015/04/09/varvilised-munad/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Salvesta mällu, jah :) Ma siis proovin ilmselgelt järgimsel aastal bulgaarlaste meetodi järele :)

      Kustuta

Postita kommentaar