tagasi jaanipäevas.

Aastate jooksul olen ma käinud vägagi erinevatel jaanituledel. Korralikele külapidudele ning kommertslikele palaganidele eelistan ma aga iga kell pereringis olemist. Mulle meeldib, et aastas on vähemalt kaks tähtpäeva, mil me peaaegu kogu laiendatud seltskonnaga kokku saame. Eriti tore, et need mõlemad korrad on pööripäevade paiku, mis panevad aasta pidepunktid kindlalt paika. Minu jaoks seisnebki tähtpäevade üks võlusid selles, et need annavad aastaringile ühtepidi sütitava sihi ning teisalt pakuvad turvatunnet.


Ikka on tore aeg-ajalt mõelda, millega neid pühi siis vürtsitada, milliseid lisategevusi juurde tuua. Aga tõsiasi on see, et pidama jäävad neist vaid vähesed, sest märkamatult on kujunenud meie jaanid üpris kindlate ettevõtmistega. Igal aastal pärast hommikusööki suundume kohalikule laadale, kus poola kauba seast on kohalikku kraami viimasel ajal aina raskem leida. Aga lootus sureb ju viimasena ning nii ongi vaja alati käia seda fakti kontrollimas.



Tagasi kodus, asuvad mehed metsa poole, et tuua ühes mõned kaseoksad, millest vanaisa teeb vihad õhtuse saunaskäigu jaoks. Meil ikka räägitakse, et vihtasid ei tohi pärast jaanipäeva enam teha, väidetavalt pidavat siis ihu sügelema hakkama ja kõike muud sellist. Umbes samal ajal korjavad naised pärgade jaoks lilli. See muidugi ei tähenda, et kõik koos põllule tormaksid, vaid igaüks nokitseb endale parajal ajal, sest ühtlasi vajab söök tegemist, laud katmist ning tublimad käivad ka kärmelt jaanijooksul.



Kuna pere on meil tol päeval mitmeteistliikmeline ning jaanipäeva toidulaud ikka tavapärasest rohkem lookas, kestab söögitegu tunde. Muist on valmistatud varasematel päevadel ette, nende hulgas kindlasti vanaema soolatud kurgid, kuid suurem osa jaotub samale ajale saunas käiguga. Kes parasjagu laval pole, see võtab köögis tegutsemise üle. Minu jaoks ongi see suure pere eelis - igal ühel on kujunenud märkamatult oma roll ning keegi ei karda oma abikätt pakkuda.



Kõhud piisavalt täis pugitud, algab meil alati üks ja sama arutelu teemal "Millal süüdata lõke?" Mõni on arvamusel, et enne pimedat ei tohiks seda ikka teha. Mina olen aga kuulnud, et jaanilõket tehakse seepärast, et anda päikesele jõudu juurde, sest pööripäeva järgselt lähevad ju päevad jälle lühemaks. Nii ongi, et kärsitud ärgitavad teisi lauast tõusma ning lõkke äärde kogunema.
Meie lõke ei ole tehtud traditsiooni kohaselt kõrgemale, vaid üpris järve kaldale. Kuidagi maagiline on seista selle ääres ning näha teisel pool sarnaseid jaanitulesid kumamas. Aga ega me seal siis pelgalt seisa. Järgmise aasta hea õnnestumise nimel jookseme näiteks seitse korda edaspidi ja seitse korda tagurpidi ümber tule. Kes väsinud, puhkavad jalga kiigel. Kes teinud pärjad, viskavad need lõkkesse, et mõni salasoov täide läheks - no näiteks saaks mehele või miskit! Ja kindlasti saab ülesvõetud ka mõni laulujoru.



Edasi kogunetakse jälle laua taga, mehed käivad veel kord saunas ning ilmselt ka üle lõkke hüppamas. Ja nii see päev tavaliselt lõpule veerebki, kelle jaoks varem, kelle jaoks veidi hiljem.

Millised on teie jaanipäeva traditsioonid?

Kommentaarid

  1. Nii armas on lugeda Sinu pere traditsioonidest, tuleb kohe mõnus soe tunne sisse. Meil on kuidagi nii kujunenud, et päris pereürituseks on vaid jõulud, aga kõik suuremad ja tähtsamad pühad saab alati veedetud oma sõprade peredega, sealhulgas ka veel eraldi üks eriline jõulupidu. Jaanipäevatraditsiooniks on pidusöök ja saun, kõik muu varieerub tänu sellele, kus pidu parasjagu peetakse.
    Saunaga seoses tegin sel suvel enda jaoks ühe mõnusa avastuse, mida kavatsen küll endale suviseks traditsiooniks võtta. Nimelt meil on oma sõprade hulgas algatatud kord kuus toimuv naistesauna traditsioon, kus naised jätavad lapsed meeste hoida ja tulevad kokku naiste jutte ajama, puhkama ja iluprotseduure tegema. Viimati tegin sauna jaoks värsketest põllulilledest vihad (raudrohi ja aasristik, sekka põdrakanepit, naistepuna, üheksavägist) ja vihtadest sündis tõeline elamus. Kuna lillevihtasid ei leotata, vaid nendega viheldakse saunakuuma keha, mille mõjul vabanevad taibedest eeterlikud õlid, siis täitus saun mõnusa lõhnaga ning raudrohu kare-torkiv lehestik tegi nahale mõnusalt ergutava pai. Jaaniõhtu (naiste)sauna sobiks taoline viht imehästi. Ma ei ole muidugi üldse eriti suur vihtlemise austaja, aga suvel korjaks nüüd küll endale enne saunaminekut maja ümbert ühe värske lilleviha. Kaseviha jätaks talvehooajaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ma ise tunnen ka, et mõned pühad on kohe eriti soojust täis ning seetõttu neid ka meelsasti ootan.
      Mulle väga meeldib nii see naistesauna kui ka lillevihtade tegemise mõte. Esimest oleks hirmus tore enda sõpradegagi teha, aga linnas elades niisama lihtsalt kodust sauna ei leia. Ja küllap ta sellisel juhul oleks enamasti elektrikerisega, mis kahvatub korraliku puuküttesauna kõrval.
      Kas vihas lõikad sa taimed enam-vähem ühepikkuseks? Üheksavägisega tuleb mul kohe meelde lugu, kuidas ma paar aastat tagasi enda arvates leidsin ta põllult, seejärel üles kaevasin ning koduaeda vedasin. Hiljem uurides selgus, et tegu on aga musta vägiheinaga. Seega kindluse mõttes ma jätaks ilmselt üheksavägise välja, aga teised kutsuvad küll punti kokku tegema. Eriti hea, et peagi on maale minek plaanis, siis ei ole vaja kaua oodata! :)

      Kustuta
  2. Jah, enam-vähem ühepikkused need said, ei hakanud neid kaseviha kombel kujundama.
    Eks taimedega ole nii, et tasub neid ikka tunda. Samas on lilleviht mu meelest ka selline veidi iluasi. Ehk siis kui just taim konkreetselt ohtlik/mürgine pole, siis võib mõne üksiku varre ka silmailu pärast lisada. :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar