kodu: uued padjakatted

Eelmises postituses mainisin, kuidas tänu uutele šampooni- ja seebisiltidele muutus vannituba koheselt terviklikumaks. Peab ütlema, et suures toas on lood üsna sarnased sellele - detailid saavad määravaks. Juba pikemat aega olen pannud kõrvale vanu riideid, et neist teha uued padjakatted. Meie diivan ja sellel olevad pehmed kuhilad on vaatamata ajale ja olule hästi vastu pidanud, olles pakkunud istumist ja aset paljudele üliõpilastest üürilistele. Ja kuigi ka toonid on originaalpatjadel neutraalsed, ei paku nad siinses kodus enam sarnast silmailu.


Ühtlasi on aja jooksul meile sattunud ja kingitud muid erinevaid patju, muist neist Atsi vanaema poolt tikitud. Minu jaoks on see eriti peen käsitöö, milleks mul endal ilmselt mitte kunagi viitsimist ja vilumust poleks. Ma kujutan hästi ette, kuidas mõni hobusepildiga padi võiks tulevikus saada Mirdi lemmikuks, kuid hetkel muudavad nad meie pisikese kodu liiga segapudrukapsaste maiguliseks.


Niisiis otsustasin lõhkumata tekitada neile ümber uued kuued. Selleks läksid kasutusse rõivad, mis edasiandmiseks pole päris kõlbulikud, aga mille muster või kangas ise on armsaks saanud. Näiteks mu kõige lemmikum tumehall peenvillane taskutega seelik, mille ma kellegi õmmelduna kaltsukast leidsin ning seejärel köögi remondi käigus vana gaasipliidi vastu lõhki tõmbasin. Või triibuline kleit, mida kandsin Mirdi esimesel minisünnipäeval, kuid mis hiljem sai mu enda poolt tituleeritud siiski liiga lühikeseks. Saate ju aru küll - lood, millest ma ei ole veel valmis lahti laskma, aga mille seltsis uuel kujul hea aega veeta.


Padjakatete õmblemises pole midagi keerulist ning ma olen kindel, et suurem osa mu lugejaist on ilmselt mõne säärase valmis meisterdanud. Küll tekkis minul paar mõtet, mida võiks silmas pidada, kui see tegu ette võtta taaskasutusmeetodil:

  • kõik külgmised õmblused võiks teha ära enne eseme väljalõikamist - nii väldid kootud kangaste hargnemist või trikotaaži servade rullumist;
  • riideeseme alumist äärt tasuks kasutada püüri avana. Nii on vähem palistamist ning saab lisada kergema vaevaga luku, nööbid, trukid või takjapaela;
  • mõõdud tuleks võtta alati paar sentimeetrit väiksemad, sest enamus kangaid kohanduvad täidise järgi;
  • võib juhtuda, et aastaid seisnud patjade sisud on veidi ära vajunud. Seega soovitan panna uute püüride sisse täidise vana katte sees. See aitab ühtlasi pehmemate kangaste puhul säilitada padja ilusat vormi ning nii ei pea loobuma ka vanast meistriteosest.

Mulle meeldib mõte teha igal hooajal juurde uusi katteid ning neid siis vanadega kombineerida. Nii ei muutu vaatepilt kunagi igavaks ning aitab luua aastaajale vastavat meeleolu. Loodetavasti on mul tahtmist käituda selle mõtte kohaselt. Hetkel aga olen ma hoopis suures kimbatuses ning ei suuda otsustada, kas jätta kollased padjad suure toa diivanile või viia Mirdi tuppa...


Kommentaarid

  1. Ma olen ka mõelnud, et mõned armsaks saanud riideesemed võiks just kanga mõttes alles jätta. Muidu lähevad riided kogumispunkti, aga siis ju vaja taas kangast osta igasugu ideede teostamiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen ka seda meelt. Mul seisab ikka riiuliteviisi vanu rõivaid, mille kangas on potentsiaalne taaskasutusmaterjal. Peavad seal lihtsalt oma idee ära ootama :)

      Kustuta
  2. Ma ei tea, kuidas muude asjade on, aga sisustuse osas paistab meil küll väga sarnane maitse olevat. Väga lahedada padjakatted ja just mulle meeldivates toonides. Ja taaskasutus on alati super mõte!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Hanna! Vaadates su kaltsukatest saadud ja ema vanu kingi, siis meil kipub sarnane maitse ka muus olema. :)

      Kustuta
  3. Kas see kalapadi on käsitöötunnist?? Mul on ka selline veel alles :D sai ikka ise tehtud, kuigi õpetaja polnud kõige sõbralikum.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaaaa, siiani eeskujulikult alles! :D Kusjuures, kui sa pole lugenud, siis sama "toredat" õpetajat olen ma varem siin postituses ka meenutanud: http://lauravihik.blogspot.com.ee/2015/06/kuidas-ma-jalle-omblema-hakkasin.html

      Kustuta
  4. Väga ilus ja harmooniline! Kollane lisab praegusel ajal just väga vajalikku päikselisust :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ma ise kipun ka pärast paari päeva arvama, et kollased peaksid siiski diivanile jääma. Peab lastetuppa siis lihtsalt uued vihtuma õmmelda :)

      Kustuta

Postita kommentaar