eesmärkide seadmisest.

Enamikest blogidest võib vist aasta alguses leida mõtisklusi iseendale antud lubaduste osas. Mulle meeldib mõte endale uue numbri saabudes üht-teist paberile seada, sest see paneb läbimõeldumalt tegutsema, annab selgema sihi. Et minu jaoks on eesmärgid siiski isiklikud, et hakka ma neid siinkohal lahkama. Küll aga mõtlesin panna kirja mõned tahud, mida olen alateadlikult punkte ritta seades korduvalt järginud.



Uue numbri sees

Paljud panevad oma lubadused kirja juba vanal aastal, kuid mina eelistan teha seda uue numbri sees. Mulle lihtsalt näib, et ka 31.detsembri hilisõhtul on pea veel lõppeva aasta ideid paksult täis ning 1.jaanuar näib mägede taga olevat. Möödunu lõpetamine ja värskelt lehelt alustamine annab mulle selgema tunnetuse - käesoleva osas on alati lihtsam otsustada. 


Realistlikud eesmärgid

Ma ei sõnasta kirjapandut enda jaoks kunagi lubaduse või ootusena, sest selliselt on neid kuidagi lihtsam murda või peab neile eelnema mõni väline tegur. Eesmärgid on minu jaoks realistlikumad ning ärgitavad tegutsema. Aastate jooksul olen aru saanud, et suuri ilusaid sõnu on küll tore lugeda, kuid harva saavad need teostatud. Ka siis, kui unistasin veel oma kodust, ei pannud ma kirja, et pean ilmtingimata leidma mõne kindlatele parameetritele vastava. Selle asemel pidasin õigemaks näiteks oma kodu sisse seadmist - see aitas leida tasakaalu olemasoleva ja soovunelma vahel ning muuta meelepäraseks ka see eluase, kus parasjagu viibisime. Eesmärgid võiksid olla piisavalt suured, et need nõuaksid teatavat pingutust ning unistamist, kuid neid seades tuleks siiski arvestada ka enda võimalusi. Nii ei ole aasta lõpus kokkuvõtet tehes seis nukker.

Inspireerivad mõtted

Eesmärkide ülesanne on ikka teha sust parem inimene, täiendada end nii nagu sa oled ammu juba lootnud. Seepärast on minu nimekirjas alati mõne uue oskuse õppimine (seebi tegemine, keelekursus vms), mis samal ajal on kasulik ja lõbus. Kui ma eelmises punktis välistasin suured sõnad, siis neid on siiski vaja selles osas, mis aitab endale aeg-ajalt meelde tuletada kõige olulisemat: armastada tingimusteta, puhkuse ajal puhata täiega, tööd mitte koju kaasa võtta, nautida emaks olemise iga hetke... 

Erinevad teemad

Mitmekülgne elu on ju alati huvitavam ning seetõttu püüan mina katta eesmärke püstitades nii paljusid enda jaoks olulisi valdkondi kui vähegi võimalik. Kui keskenduda ainult suurematele teemadele, luues nende alt palju sõnastusi, on kergem lüüa hiljem käega ning sattuda korraks lootusetusesse olukorda, kui miski ei õnnestu. Vahel jookseb mõte kokku ja ei suuda erinevaid variante näha, mille kohta sihte seada. Sellisel juhul on alati hea endale teha nimekiri kõigest, mis omab su elus tähtsust: perekond, armastus, sõbrad, kodu, tervis, trenn, toitumine, reisimine, enesearendamine, töö, puhkus, hobid, vaba aeg, elukorraldus jne.

Mõõdetavus

Ma ei tee kunagi aasta lõpus mingeid erilisi kokkuvõtteid sõnastatu osas, sest küllalt hea on tõmmata ristikesi saavutatud eesmärkide järel või need sootuks maha kriipsutada. See paneb märkamatult naeratama ning endale õlale patsutama - eks kordaminekud peavadki hea tunde tekitama. Niisiis on oluline, et tulemused oleks mingilgi viisil mõõdetavad. Näiteks iseendale antud lubadus, rohkem liikuda, võib anda mõnel ajahetkel paremaid tulemusi kui teisel. Seega võiks ju julgelt seada parem paika, kui mitu tundi või kilomeetrit tahta aastas kondijõul läbida. Või kui tahta rohkem lugeda, siis vahel on üldise mõtte asemel targem hoopis teha nimekiri neist raamatutest, millesse tahaks oma nina puurida. Lisaks on hea mõnda olulist punkti aastast aastasse uuesti sõnastada ning jälgida seeläbi, kui paljuks enamaks sa iga korraga suuteline oled.

Minu eesmärkide hulgas on kindlasti ka midagi, mida kerge vaevaga teostada - et oleks vähemalt üks-kaks lubadust, mille puhul on teada, et need täidetud saavad. Korraldada stiilipidu või lauamänguõhtu või õmmelda endale kolm uut riideeset.
Niisamuti on mõned asjad, mis ei näe ilmselt kunagi kirjamusta, sest need on vaid lootused ja ootused, mida ei saa survestada ning mis ei sõltu alati ja ainult sinust endast. Minu elu on näidanud, et ka neil salasoovidel on kombeks täituda, kui neil on südames koht, kuid ei lase neil kinnisideeks muutuda või ei püüa neid väga konkreetseks vormida.

Kommentaarid

  1. Ei saa kohe jätta mainimata, et see oli minu jaoks üks väga vajalik ja võiks öelda, et silmiavav postitus. Olen alati pidanud end eesmärkideta inimeseks (ja selle pärast ka natuke õnnetust-piinlikkust tundnud), mistõttu ka see lehekülg Sinu koostatud märkmikus tekitas minus pigem hirmu ja vastumeelsust. Nüüd sain aru, et tegelikult olen alati pidanud eesmärke ainult karjääriga seonduvaks asjaks, aga tegelikult ei pea see üldse nii olema. Kirjutasin kohe hooga oma eesmärkide lehe täis ja ainult üks oli seotud tööga. Tuju läks kohe heaks! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore lugeda, et said siit mõtteid juurde, aitäh! :) Ma olen ikka seda meelt, et püüdlustes peab olema ka terake lõbu, siis saab alati kõik kergema vaevaga tehtud ning eesmärgid toimivad iseenesest motiveerivalt. Oluline on seeläbi kasvada inimesena, mitte ainult saavutusi pidi, eksju!

      Kustuta

Postita kommentaar