kodu: vannituba

Täiesti märkamatult on möödunud rohkem kui kuu, mil siin on valitsenud täielik vaikus. Seepärast oleks ainuõige teha üks vahekokkuvõte mõne meie kodu ruumi osas. Ja just vahekokkuvõte, sest mulle näib, et mõned asjad ei taha üldse lahendust leida või valmis saadagi. Vahel vaatan kadedusega kõikide teiste kauneid pilte tubadest, sest näib nagu iga viimnegi asi on neis läbi mõeldud, paika pandud ja mis kõige tähtsam, lõpetatud. Selle viimase lootuses olen pidevalt edasi lükanud ka tervikülevaadet meie vannitoast. Kuskil on aga siiski piir, sest tahaks juba rohkem panustada mõnele teisele kodunurgale.


Minu unistuste vannitoa kõige olulisemaks teguriks oleks kindlasti aken. Kuigi ventilatsioon võib ju hea olla, annab värske õhk hoopis teise tunde ja olemise. Saan aru, et meie pesuruumis on selle puudumine üksjagu loogiline, sest, nagu ka mujal korteris, pole siin sirgeid lagesid ning see asub ka keset elamist. Samas olen salaja mõelnud, et miks ei võidud maja renoveerimisel teha lakke katuseakent - mu süda oleks kohe nii palju õnnelikum! Aga on nagu ta on, endale meelepäraseks saab seda teha ka teisiti.



Vannitoa valmimise juures sai ilmselt kõige enam katsetatud mingite lahendustega, mille puhul mul polnud õrna aimugi, kas need on piisavalt püsivad. Seega leiab sellest postitusest ka tagasisidet mõningatele siin blogis kajastatud meisterdustele. Üks säärastest asjadest, mis sai tehtud, oli kodulõhnastaja. Ma olin ammu igatsenud, et vannitoas oleks stabiilselt hea aroom ning välismaise õpetuse põhjal tehtud tulemus oli esimestel nädalatel täpselt see, mida ma lootsin. Siis aga märkasin, et niiskes ruumis haihtub kokku valatud segu imekiiresti. Siiani olen seda ikka juurde seganud, kuid ilmselt peaks õli peale ümber minema (kuigi ma olen seda seni ümbermineku pärast peljanud). Või kasutama sarnaselt praegusega lisaks ka lõhnaküünalt.


Üheks kõige suuremaks muutusetekitajaks pean ma vannitoas kahhelkivide ja vuukide värvimist. Minu jaoks oli tohutult tähtis saada lahti punasest toonist seintel ning koledast avalikku käimlat meenutavast põrandast. Kuidas siis läks? Seinaplaatidel kasutasime vitraaživärvi ning ma julgen seda siiani soovitada kõigile. Kolmest värvitud triibust asuvad kaks dušinurgas, mis tähendab, et puutuvad igapäevaselt kokku veega, ning pool aastat pärast värvimist pole neil näha ühtegi kulumismärki. Veidi teine lugu on aga põrandavuukidega, mille sobimatu tooni katsime vastava pliiatsiga. Peaaegu ideaalilähedane on tulemus nendes vannitoaosades, kus puudub pidev kokkupuude veega. Seevastu duši all kulub kantud vuugivärv kuuga võrdlemisi olematuks. Oleme proovinud ka akrüülvärvi, kuid tulemus lõppeb sarnaselt. Mida edasi teha, seda ma veel konkreetselt ei tea. Olen kuulnud soovitust lakkida värvitud vuugid üle näiteks küünelakiga, kuid see tundub samuti ajutine lahendus olevat. Kui kellelgi teist on mõni hea nipp varuks, siis kuulan tähelepanelikult, sest neid tumedaid plaatide vahesid ma enam tagasi küll ei taha!


Teise suurema muutuse tagas vannitoas riiulite paigutus. Eelmisel omanikul oli suure peegli alla laud, mis meie arvates ei olnud väikese elamise puhul kõige praktilisem lahendus. Nii ostsime veidi puitu ning Ats tekitas pesumasina peale kõike vajalikku mahutavad riiulid. Ka nende puhul saime väikese õppetunni, sest tuli välja, et peale kantud peitsist ei jäänud pärast õlitamist suurt midagi järele. Nii tuli peitsida hiljem veel uuesti. Kui kellelgi peaks olema tahtmine taolist lahendust ette võtta, siis kindlasti tuleks teha puit veekindlaks (meie kasutasime köögi tööpinnast üle jäänud õli) ning kui dušinurgast peaks sattuma riiulite lähedusse vett, siis tasuks jalgade alla panna spetsiaalsed kõrgendused.
Riiulites olid meil esialgu kraami hoidmiseks punutud korvid, kuid õige pea sai selgeks, et need tekitavad liiga palju lisaprahti ning ei "sõida" piisavalt rahulikult ja määrimatult puitpinnal. Nii me otsisime tükk aega mingit sobivat lahendust (soovitavalt puidust või vineerist), kui lõpuks jäi mu pilk pidama Ikea kaanega karpidel. Kuigi ma olin esmalt väga skeptiliselt meelestatud plastiku koju toomisesse, siis nende kasuks rääkis liiga palju tegureid: sobivad mõõtmed, mahutavus, kerge puhastatavus, kaaned jne. Nii leidsidki need tee meie vannituppa ning seni ei ole olnud neile küll mingeid pretensioone.



Paar lihtsamat asja, mis vannitoale terviklikumat muljet aitasid luua, sai samuti tehtud. Esialgses ruumis oli ainus peegel kraanikausi vastas olevas seinas, mis tekitas meis aga hämmingut, sest kuidagi igapäevaseks oli saanud harjumus hambaid või nägu pestes end kuskilt silmata. Nii otsustasime ühe magamistoa kapi jaoks välja lõigatud peeglitest kinnitada valamu kohale. Ja mis ma räägin - hoopis teine asi! Nüüd saab lausa terve perega korraga vannitoas end peeglitest imetlemas käia.
Peeglile lisaks leidis seina peal koha ka väike raamitud sõnum. Dušinurgas ja kraanikausi äärel aga passivad ühesuguste siltidega pudelid. Neid viimaseid tehes avastasin alternatiivi üksikuna kallilt tellitavatele kilekleebistele, mis peab vastu mitu kuud. Selleks tuleb tavaline kleebis katta raamatukilega ning see suure hoolega pudelile ühtlaselt (õhumullideta) ja tugevasti kinnitada. Lõpuks hakkavad need (igapäevast otsest vett saavad sildid) siiski kuskilt otsast veidi niiskust läbi laskma, kuid minu kogemusel püsivad kaks-kolm kuud kenasti kinni.

Üks häid lahendusi on kasutada vannitoas ka tee(pakkide)le mõeldud karpe. Need on juba eelnevalt sobivalt lahterdatud ning pakuvad lihtsat võimalust hoiustada seal ehteid või vatitikke, -patju ning muid hügieenitarbeid.



Sellega ongi tiir vannitoal peal. Ja neid asju, mis tegemist vajavad on veel jäänud sinna küllaga: paremad ja toredamad valgustid, pesuvahendite ja mustapesukorvi võimalik väljavahetamine, valamualuse laua meisterdamine, ukse värvimine...

Kommentaarid

  1. Ilus vannituba :). Kui tohib, annan veidi nõu ka. Vuugi värvi saab muuta, kui lihvite/kraabite vana vuugi välja ja panete selle asemele uue vuugi teile sobivad toonis. Lihvimine võtab küll aega, aga tulemus on püsiv ja kvaliteetne :) Ei pea kogu vuuki välja koukima, lihtsalt enne uue vuugi peale asetamist peaks vana vuugi pind olema karestatud ja peab olema sügavust uue vuugi jaoks 2-3mm. PS! Lihvimisega saab ka nt köögis tumedaks tõmbunud vuugi uuesti heledaks (piisab täiesti kergelt liivapaberiga üle käimisest)

    Www.sincerelybitter.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Mai! See tundub täitsa hea nõuanne olevat. Kus juures kõige algul käisime tegelikult kogu põranda ka vuugiseguga üle, aga vuugid olid siiski liiga kõrged ning see ei jäänud ühtlaselt kinni ning pesime ruttu maha. Oled sa ise sedasi vuuke lihvinud? Kas kasutasid tavalist liivapaberit või veel midagi surve avaldamiseks?

      Kustuta
  2. Esiteks - nii tore on sind taas blogis askeldamas näha! Käisin ikka aeg-ajalt siit läbi, et vaadata, ega ma midagi maha pole maganud.
    Teiseks - super ilus vannituba! Ma imetlen seda, kui disainitud moe oled talle suutnud anda, sealjuures praktiliseks jäädes. Meie vannituba siin paneb mind pidevalt kulmu kirtsutama. Tahaks ju ilusamat, aga pole veel leidnud neid eelarvega sobituvaid vahendeid. Ehk varsti...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Hanna! Tead, tagasi on hea olla ka. See võib kõlada nagu klišee, aga midagi kohe on puudu, kui siia ikka üldse ei satu. Mis puutub vannitubade jms valmimisse, siis tegelikult on hea olla eelarvega piiratud - nii leiavad tee koju sageli läbimõeldumad valikud ning leidlikkus peab olema kogu aeg kõrgpunktis. Ühesõnaga, loomingulisus saab nii enam toidetud. :)

      Kustuta
  3. See raamatukile nipp on väga hea :) Muidu olen laia teipi kasutanud, kui väiksemad sildid vaja veekindlalt katta, aga suure puhul jääb sellega hätta, nii et tänud!

    Tõesti väga ilus ja inspireeriv vannituba!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Nende raamatukilede puhul tuleks siis kindlasti eelistada seda, mis pole nö teisaldatav - siis peab paremini kinni. :)

      Kustuta
  4. Su blogi on ikka tohutult vahva ja kasulik lugemine. Ma läksin peale selle postituse lugemist vannituppa ja oh seda üllatust, ka meil on vuugid halli värvi (detail, mida ei oskaks märgata!). Sinu vannitoa piltidelt on näha, et heledad vuugid annavad hoopis värskema ilme. Üleüldse su vannituba on imeline - ma olen küll rohkem värvilise austaja, aga vot sinu vannituba meeldib mulle kohutavalt. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Jaanika, nii toredate sõnade eest! Heledad vuugid annavad tõepoolest heledate plaatide vahel värskust, aga minu meelest justkui ka valgust juurde! Mulle ka tegelikult värvid meeldivad, eriti igal kevadel. :) Seepärast ma vist hoiangi hetkel kodus põhiasjad neutraalsed, et siis mängida vastavalt tujudele detailide värvidega.

      Kustuta
  5. Uskumatu kui palju selline pisike detail nagu valged vuugid annavad toale värskust juurde. Mõnusalt hubaseks olete vannitoa teinud!
    Muide ma katsetasin pühade ajal ka seda lõhnapudelit aga olin sunnitud selle õige pea välja viskama, sest minu jaoks oli lõhn liiga intensiivne. Mulle üldse hakkavad igasugused lõhnastatud asjad vastu aga mulle nii väga meeldis see mõte, et vannitoas oleks miski nõrk meeldiv aroom... Ma mõtlen, et ehk ma võtan end kokku ja proovin ühel päeval teise lõhna ja väiksema kogusega uuesti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Onju! Saaks selle dušinurga vuugid ka nüüd jäädavalt valgeks vaid.

      Selle kodulõhnastaja intensiivsust peaks tegelikult saama reguleerida lisaks eeterliku õli kogusele veidi ka pudeli suuga (mida väiksem, seda vähem eritub ja samas kauem püsib) ning pulkade arvuga (proovi kas või ühega näiteks). Ehk õnnestub! :)

      Kustuta

Postita kommentaar