6 ideed lugude jutustamiseks sünnipäevadel

Sünnipäevadel on ikka kombeks ajas tagasi vaadata, tähistada ning meenutada koos külalistega ühiseid aegu. Ja kui sul on seljataga juba mitukümmend ilusat numbrit, siis on neid lugusid tekkinud ikka omajagu. Mulle meeldib mõte, et neil tähtpäevadel tuletatakse meelde lõbusaid või eriskummalisi seiku sünnipäevalapse elust või saab koguni teada midagi uut, mis seni tähelepanuta jäänud või lausa saladuses hoitud. Millised on siis need variandid, kuidas lugusid võiks jutustada?


1. Numbrilood

Üks tore mõte on panna sünnipäevalapse senine elu numbritesse - olgu selleks erinevad ajaühikud (nt sünnist möödunud päevad-tunnid-minutid, palju ta suudab vee all hinge kinni hoida või kui kiiresti läbib ühe kilomeetri jalgsi), kõikvõimalikud arvulised näitajad (nt suure varba pikkus, käte siruulatus või alles olevate hammaste arv) või suurimad saavutused (nt järeltulijate arv, tööstaaž või abielus oldud aastad). Numbrid teevad külalistele kiire ülevaate võõrustaja senisest käekäigust ja ajakulust. Kes tahab arvutada välja detailset aega tagasi kuni sünnini, siis seda saab teha näiteks SIIN.


2. Pildilood

Kellele ei meeldiks pildid!? Kui minuealistel on ilmselt endist juba liigagi palju pilte siginenud, siis vanemal põlvkonnal on neid kindlasti vähem. Aga seda väärtuslikumad need on! Kas poleks tore jälgida siis külalisena sünnipäevalast 50ndatel tupeeritud ja blondeeritud soenguga, 90ndatel dressidega auto kõrval seismas või igapäevatoimetustel rullid peas salatit segamas!? Eriti hea ülevaate trendidest annab see, kui sättida pildid ritta lausa ajastute kaupa.


3. Sünniaastalood

Varem olen siin vihikus rääkinud võimalusest, kuidas sünniaastat panna mängu sisse. Suurema seltskonna puhul võib aga kõik teada olevad faktid, mis tol aastal juhtus, panna koheselt seinale. Nii moodustub hea ülevaade, milliste sündmuste keerises toona maailm oli. Eriti hea, kui leiaks iga fakti juurde veel ka pildi tollest ajast. Näiteks, kui kirjutad, et avati ametlikult Tallinna Lennujaam, on ikka hea küll panna lisaks toonane ülesvõte, sest erinevus praeguse mälupildiga on meeletu. Või millised ikka nägid välja esimesed Konstantin Pätsi näopildiga postmargid. Sünniaasta asemel võib kasutada ka sünnikuupäeva ning tuua välja kõik põnev, mis ajaloos just sel päeval juhtunud.


4. Sõnalood

Sarnaselt eelmisele punktile olen kirjutanud siin, kuidas teha sõnade otsimise mängu. Sünnipäeva puhul võiks leidmist vajavad sõnad aga panna ühe eluloo sisse. Muidu võib tunduda otsijale küsitav, miks on paberil näiteks sõnad "staadion" ja "veesõda". Aga kui need moodustavad kokku mõne jutu, on kohe teine tera: "Käed rüpes pole Hilju aga kunagi osanud olla. Kui elu peaks muutuma igavaks või liiga rahulikuks, siis tasub tegeleda SIIDIMAALiga, joosta maja taga STAADIONil iga päev 50 ringi, käia PAUNKÜLAs spordilaagrites, langetada kaalu dr GROSSMANNi nõuannete järgi või mängida väimehega VEESÕDA."


5. Mõistatamislood

Kui missivalimisi igas eas sünnipäeval enam tõenäoliselt ei mängi, siis vanad head lapsepõlvelemmikud, viktoriinid, passivad hästi alati! Sellises küsimus-vastus tegevuses peitub kindlasti igaühe jaoks mõni ahaa-moment, mida ta sünnipäevalapse kohta ei olnud kuulnudki. Olgu selleks kapis rippuvate kleitide arv, noorpõlve unelmate mehe nimi või see, et ta endale peegli ees alatihti pere koera pähe pani, et imetleda, milline võiks musta värvi juustega välja näha. Minu jaoks pole viktoriinide võlu seisnenud kunagi võistlusmomendis, vaid selles, palju see paneb sind meenutama, leidlikke vastuseid otsima ja uusi teadmisi saama.


6. Soovilood

Kui tublid ja tragid külalised on ammuilma valmis ostnud või teinud kingi juurde kaardid, siis leidub ikka ka neid (khm, nt mina!), kes selle osa jätab viimasele minutile. Nii võib tekitada seinale hoopis suure paberi ja riputada selle külge pastaka, et kõigil ikka hea sõna öeldud saaks. Lisaks soovidele võib ärgitada sünnipäevalisi sinna kirjutama ka meeleolukaid mälestusi või soovitusi millekski argipäevasemaks. See annab võimaluse rääkida kaasa ka neil, kes toostide ütlemiseks on liiga arad!

Sünnipäevadel jagub jutuvestmiseks kõiki vajalikke komponente (aega, ainest, kuulajaid ja pajatajaid), seega on see parim võimalus, kuidas siduda külalisi omavahel ning tekitada kodust õhkkonda. Ja kuna pidudel on ikka tavaks ka kohvi pakkuda, siis teatud sordi reklaami meenutades pidi juttu jätkuma ju kauemakski!

Kommentaarid

  1. Mulle nii meeldib see sünniaasta lugu :) Endalgi oleks huvitav seda koostada.
    Ma olen kunagi teinud pildilugu ja sellised on ka mõnusad. Kahjuks enam ei meenu, kellele - järelikult liiga harva teinud :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti on huvitav koostada! Nii palju kasulikke, aga ka tobenaljakaid fakte võib sedasi välja kooruda :)

      Kustuta

Postita kommentaar