tee ise: ujumisrõngastest dušikardin

Olen siin vaikselt mõelnud, et peagi saab mul tehtud juba viiekümne (!) ajakirja jagu meisterdusi (ühikute lugemine läks sassi kuskil 280 juures) ja ehk oleks tore mõningaid eriti lemmikuid siingi jäädvustada. Ja kui ma mõtlen lemmikuid, siis reeglina on selleks mingist vanast ja katkisest asjast uue tegemine. Sest olgem ausad, enne asjast loobumist kaalun läbi kõik variandid ja isegi siis, kui miskit pähe ei tule, käsib mu mõistus kasutuks jäänud asja parem alles hoida. Kunagi ei tea, millal hea idee saabub! Ja et sellest veel vähe pole, siis endale tunnistamata (see, et ma seda praegu siia kirjutan, ei ole tunnistamine!) korjan ma teiste kasutut kraami ka liiga sageli kokku. Aga et sellest midagi mõistlikku võiks sündida, siis võiks üks kohane näide siin selle tõestuseks nüüd olla küll.


Vihmane suvelõpp kutsub minu jaoks sarnaselt kevadtuultele tegema asjades väikest inventaari: soojad kampsunid välja, päikesekreemid riiuli tahaserva, ujumisrõngad....no suurematel suplejatel ja vees lustijatel on sageli neisse ilmselt augud tekkinud. Et mitte aga plastesemeid prügikasti visata, leidub neilegi võimalus taaskasutuseks. Dušikardina tegemiseks sobivad nii madrats, käeballoonid kui vikerkaarevärvides ükssarvik. Kes dušikardinat välja ei plaani vahetada, siis tegelikult sobib meisterdust hästi kasutada ka laste sulistuskoha juures, et kaitsta maja aknaid või terrassimööblit veepritsmete eest.

Vaja läheb: vanu ujumisrõngaid, madratseid jms, kääre või nuga, pappi, paberit, pliiatsit, joonlauda, õmblusmasinat


Arvesta välja kui suurt dušikardinat soovid (tavapärased mõõtmed on 200x200 cm) ning kui mitu ja kui suurt ruutu selleks vaja teha on. Lõika paberist ühe ruudu šabloon ja selle järgi veemänguasjadest välja samasuured tüki. Aseta joonlaud diagonaalile ning lõika kõik ruudukujulised tükid kaheks võrdseks kolmnurgaks.


Vaheta kolmnurkade paare omavahel, et saaksid kirjuma mustriga kardina. Õmble uued paarid omavahel siksak õmblusega mööda pikemaid külgi kokku. Lao tükid põrandale, et luua neist soovitud muster. Õmble read pikuti ja laiuti kokku. Jälgi, et üleval pool asuvate ridade servad oleksid õmmeldes alumiste peal – nii voolab vesi hiljem paremini alla. 
Lihtsama õmblemise huvides võid tükke omavahel õmbluskohtipidi kokku „liimida“ triikides neid kergelt läbi küpsetuspaberi. Seda tehes jälgi, et liigne kuumus ei ajaks kilejat materjali lainetama ega sulataks auke sisse!


Lõika veeleludest pikad ribad, millest saaksid teha kardinale kandid. Need aitavad hoida paremat vormi ning loovad viimistletuma ilme. Õmble kandid kardina ülemise ja alumise serva külge. Lõika rõngastest välja ka lühikesed tükid. Murra need kokku ja õmble ülemise kandi taha nii, et neist tekikiksid riputusaasad. Aasade asemel võid kandi sisse teha ka nööpaugud, millega kardin konksude külge riputada. 


Dušikardina meisterdus ilmus 2017. aasta augusti Nipiraamatus.

Kommentaarid