tee ise: võrgust turukott

Kui oma riidest kotiga poes käimine on mu jaoks juba aastaid elementaarne, siis pean tunnistama, et puu- ja juurviljade osas olin pikalt pimestatud õhukestest kilekottidest (hea küll, ma ikka enamus asju asetasin korvi lahtiselt, aga üksikud šampinjonid, posu õunu ja kiivisid panid ikkagi haarama ühekordsete lahenduste järele). Aga nagu öeldakse, siis muutused peavad algama sinust endast. Nii kookisingi aasta alguses sahtlitest ja kastidest välja kõik väiksemad ja suuremad enda tehtud kotid, mis mahutaksid tomateid, pirne või sibulaid. Edasine oli vaid meelespidamise vaev need endaga ühes haarata!

Kuigi mu lemmikuiks on osutunud vanadest (laste)särkidest tehtud kotid, on kaalumise mõttes kõige kergemad ja tänaval jalutamise jaoks kõige ilusamad siiski võrgust turupaunad. Ma ei tea, kuidas teil, aga mu meelest võiks sidruneid täis kotiga minna põhimõtteliselt pidulikule vastvõtulegi!


Vaja läheb: suurt anumat, lõnga või nööri, mõõdulinti, kääre, maalriteipi, nahatükki, õmblusmasinat

Lõika lõngast välja 12 u 130 cm pikkust tükki. Keera anum põhjaga ülespoole ning aseta lõngajupid nii, et 6 asuksid ühtepidi ja 6 teistpidi. Juppide keskmised kohad peava omavahel põimuma üksteise alt ja pealt nii, et iga järgnev oleks eelmisest põimitud erinevalt. Tee põimitud osa äärtesse sõlmed, nii et ühendad kaks kõrvalasuvat üksteisega üheaegselt. Alusta sõlmimist ühest nurgast, ühendades kaks erinevasse suunda jäävat otsa.

Alusta iga järgneva tiiru sõlmimist nii, et ühendad omavahel kaks kõrvuti asuvast sõlmest väljuvat lõngaotsa. Kinnita parasjagu töös mitteolevad otsad teibitükkidega anuma külge – nii ei nihku kese paigast. Sõlmi ringe sama loogika alusel edasi. Arvesta, et mida lähemale sa eelmisele ringile uue sõlme teed, seda väiksemate avadega võrk tuleb. Jälgi pidevalt, et iga järgmise tiiru sõlmed asuksid üksteisega võrreldes eelmisest reast võrdsel kaugusel. Kui viimane rida on anuma külgi mööda alla liikudes sõlmitud, võta võrk purgilt. Jaga lõngaotsad kaheks ning teibi need kinni ja lõika jupid enamvähem ühepikkuseks. 


Lõika nahast välja tükk, mille laius oleks u 4 cm ning pikkus nii palju kui pika sangaga kotti soovid. Keera nahatükk pikuti pooleks ning õmble pikemast servast kokku. Topi kumbki teibiga kaetud koti ots ühest naha lahtisest osast sisse ning õmble kinni ka nende ühenduskohad.

Võid teha kotile ka kaks kõrvuti asetsevat sanga. Selleks jaga lõngaotsad neljaks ning ühenda omavahel kaks kõrvuti asuvat ja kaks kõrvuti asuvat kumbki eri nahatükiga. 


Võrkkoti meisterdus ilmus 2017. aasta mai Nipiraamatus. Sidrunitega koti püüdis pildile Laura Strandberg.

Kommentaarid