nipp-või-asi: kuidas eemaldada seemisnahalt plekke

 

Kuigi mu lemmikvahenditeks on kodus vaieldamatult sooda, äädikas ja sidrunhape, siis on asju, mille puhul pole neist abi. Üheks selliseks on näiteks seemisnaha puhastamine. Olgu tegu kuivanud pori või veekindla markeri triibuga, abi saab sellisel juhul hoopis isopropüülalkoholist. Mäletan, et suhtusin selle ostmisesse vägagi skeptiliselt, sest ideaalis hoiaks nahka ärritavad asjad ikkagi kodust eemal. Ettevaatlikult kasutamisel pole ma aga seni mingeid kõrvaltoimed näinud. Küll aga olen vahendit kasutanud lisaks seemisnaha puhastamisele ka:

  • klaasilt ja metallilt liimijälgede eemaldamiseks. Kui enamikel juhtudel ajab asja ära ka sooda, siis isopropüülalkohol sobib näiteks olukorras, kus ei saa eset vee alla tõsta - näiteks lambi, peegli vms puhul;
  • seintelt pastakaga tehtud kriipsude eemaldamiseks. Sellisel juhul on isopropüülalkohol aidanud mõnel juhul isegi paremini kui melamiinsvamm.
Isopropüülalkoholi puhul tasuks valida selline toode, mis on või mille saab panna ümber pihusega pudelisse - nii on kasutamine palju mugavam. Ainega töötamisel võiks vältida ka võimalusel selle kokkupuudet nahaga ja mitte seda sisse hingata. Sel on küll äratuntav lõhn, aga see aurustub väga kiiresti.

Aga nüüd peamise juurde - kuidas need seemisnahksed kingad siis tagasi korda saada?


Vaja läheb: isopropüülalkoholi, pehmete harjastega harja, kangatükki või puhast lappi, ajalehti, vana hambaharja

1. Puhasta eset harjaga, et eemaldada tolm, sool, pori ja muu kuiv mustus.

2. Pihusta esemele isopropüülalkoholi ning tupsuta ja hõõru puhtaks. Korda nii kaua, kuni plekid on täielikult eemaldunud. Puhasta eset väikeste alade kaupa, et vältida rantide teket ja vahendi kiiret kuivamist.


3. Käekottide kuivatamiseks võid need laotada alusele või panna rippuma. Kingade puhul aseta sisemusse ajalehed, et jalanõud ei kaotaks vormi. Kui ajalehed saavad niiskeks, vaheta need välja.
 
4. Kuna seemisnahk muutub pestes jäigaks, harja seda pärast kuivamist hambaharjaga ilusaks. 


Seemisnaha puhastamise õpetus ilmus 2019. aasta jaanuari Nipiraamatus.

Kommentaarid