ahju ja lauale 3.

...või õigemini piknikule seekord.

Fetajuustu ja päikesekuivatatud tomati leib.
 
300 g nisujahu
2 sl küpsetuspulbrit
1 tl soola
0,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart
100 ml päiksekuivatatud tomatitelt kurnatud õli
2 muna
200 ml piima
200 g fetajuustu, väikesteks tükkideks murendatult
200 g päikesekuivatatud tomateid, kurnatult ja jämedalt tükeldatult

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sõelu jahu, küpsetuspulber ja sool suurde kaussi ja sega juurde must pipar. Vispelda teises kausis õli, munad ja piim ning seejärel sega kergelt, kuid põhjalikult jahusegu hulka. Lisa ettevaatlikult juurde fetajuust ja päikesekuivatatud tomatid, kuid väldi liigset segamist. Tõsta tainas lusikaga varem ettevalmistatud vormi ja küpseta umbes 1 tund ja 10 minutit või kuni leib on kenasti kerkinud ja kuldpruun ning leiva keskele torgatud puutikk on välja võttes puhas. Jäta leib umbes 10 minutiks vormi jahtuma, kummuta seejärel jahutusrestile ja jäta sinna kuni täieliku jahtumiseni.

* Retsept siit (raamatust "Soolased ja magusad lihtsad leivad"). Originaalis küll päikesekuivatatud paprikatega, mille ma asendasin tomatitega, sest esimest poest ei leidnud.

Mee ja seedermänniseemnetega keeks.

350 g nisujahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
100 g suhkrut
100 g seedermänniseemneid
300 ml piima
3 sl mett, kergelt soojendatult


Kuumuta ahi 180 kraadini. Sõelu jahu ja küpsetuspulber ühte suurde kaussi. Sega juurde suhkur ja seejärel seedermänniseemned. Klopi omavahel piim ja soojendatud mesi. Tõsta segu lusikaga varem ettevalmistatud vormi ja küpseta umbes 1 tund või kuni keeks on kerkinud ja kuldpruun ning keeksi sisse torgatud puutikk on välja võttes puhas. Jäta keeks umbes 15 minutiks vormi jahtuma, kummuta jahutusrestile ja jäta sinna kuni täieliku jahtumiseni.

* Retsept siit (raamatust "Soolased ja magusad lihtsad leivad").
* Retseptis on soovitus keeksi kõrvale pakkuda võid, mina pakkusin õuna-banaanimoosi, sobis väga hästi.

Kommentaarid