Mida kauem keedad, seda magusam maitseb

Sisestasin Google'i otsingusse sõnadepaari "Eesti Nokia" ja esimese kahe lehe vasteid tuli mitmeid: põlevkivi, venelased, eesti (kõrg)haridus, koerte Actimel jne. Kuigi olukord on tänaseks otsingu teemal veidi vaibunud, on kuskil sisimas kohustuslik kõigele külge riputada eelpool mainitud loosung. Mõningad päevad tagasi mainis Heidy Purga Eesti Nokiana muusikat. See tekitas mus küsimuse, millised peavad olema nähtuse omadused, et ta klassifitseeruks säärase termini alla? Kas see peab olema leiutis, mis oma müüdavuse tõttu eesti majandusele kasu tooks? Omanäoline nähtus, mis Eestit maailmas paremini tutvustaks? Tegelikult võib see vist iga inimese jaoks olla väga erivev asi. Minu meelest ei saa aga üldmõistele (nt muusika) luua Eesti Nokia väärtust. Pigem võiks see olla sellisel juhul regilaul, mis on maailmamõistes unikaalne ja samas piisavalt konkreetne piiritlemaks ühte nähtust. Siiski on oluline, et inimesed mujalt maailmast lisaks meile endile seda kasutaks, väärtustaks. Ent kaduda ei toiks ka teadmine päritolust, sest vastasel juhul võiks Soome Nokiaks pidada ka jõuluvana. Niisiis, miks mitte ei võiks olla Eesti Nokiaks mõni ainulaadne toit või toiduaine, mis õige turustamise korral leiaks koha ka paljude välismaalaste südameis? Toiduklubis me Kairitiga Eesti Nokia leidmisega siiski ei tegele, küll aga endiselt loodetavasti hea toidu valmistamisega. Eile just nii läkski.

Kitsejuustune veisefilee porgandipüree ja punase veini kastmega


Veisefilee kitsejuustuga

4 viilu veisefileed (~1,5 cm paksused)
õli
soola
purustatud musta pipart
3 sl teralist sinepit
8 viilu kitsejuustu

Prae veiselihalõigud kuumal pannil kiiresti mõlemalt poolt (u 20 sekundit). Maitsesta soola ja pipraga, tõsta ahjuvormi ning määri peale sinepit ja kata kitsejuustuviiludega. Küpseta 225-kraadises ahjus 8-12 minutit.

* Retsepti idee siit.

Punase veini kaste

1 sl võid
1 sibul
2 dl puljongit
3 dl punast veini
1 loorberileht
10 tera musta pipart
1 sl sojakastet
4 sl mustasõstra moosi
2 sl kartulitärklist

Peenesta sibul ning kuumuta võis. Lisa loorberileht, pipar, puljong ja punane vein. Keeda ilma kaaneta umbes 15 minutit. Maitsesta sojakastme ja mustasõstramoosiga, paksenda kartulitärklisega. Keeda paar minutit ning kurna kaste läbi sõela. Serveeri veiseprae juurde.

* Retsepti idee siit.

Porgandipüree

1,2 kg porgandeid
250 ml piima
2 sl võid
soola

Riivi ja viiluta porgandid ning pane seejärel keema kuni need pehmed on. Vala vesi porganditelt ning püreesta miksriga või tambi pudrunuiaga. Lisa kuumutatud piim, või ja sool ning püreesta lõpuni. Serveeri prae kõrvale.


Suussulav šokolaadikook astelpajumarjade ja chai masalaga


Šokolaadikook

200 g võid
200 g musta šokolaadi
200 g suhkrut
200 g nisujahu
4 muna

Sulata või ning seejärel sinna sisse šokolaad. Vahusta munad suhkruga ning lisa või-šokolaadisegu ja jahu. Vala segu lahtikäiva vormi põhja ning küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Serveeri astelpajumarjadega.

* Retsept Kairiti sõbrannalt.

Chai masala

4 dl vett
2 dl piima
2 tl musta teed
2 kaneelipulka
0,5 tl kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaati
0,5 tl jahvatatud või värskelt riivitud ingverit
6 tera nelki

Pane potti vesi, piim ja must tee ning kuumuta keemiseni. Lisa kaneelipulgad, kardemon, muskaat, ingver ja nelk ning keeda kaane all veel 2 minutit. Vala chai läbi sõela tassi. Serveeri kohe. Kogusest jätkub neljale.

* Retsept siit.

Kommentaarid