kui kasvab oma aias.

Olen kuulnud kahte versiooni, mida teha, et taimed kasvaksid. Esiteks, ähvardamine. See ei tähenda, et peaksid taimele näppu viibutama, piisab ka vaid mõttest su peas. Minul õnnestus seda katsetada juhuslikult. Panin kevadel potti ripptomatid kasvama. Kastsin neid ja vaatasin, et nad ikka päikest saaks. Tulemuseks augusti keskpaigaks ainult ilusad lehtedega varred, mille õied tulevad ja lähevad. Ühel õhtul otsustasin, et aitab, mis ma sellest taimest ikka niisama toas hoian, parem viskan minema. Uskumatu, aga hommikuks oli nagu eikuskilt ilmunud ühe varre otsa pisike roheline tomat. Kolm nädalat hiljem on tomat sama roheline ja väike kui tollel hommikul, endiselt ilma sõpradeta.
Teine teooria arvab, et taimedega peaks rääkima. Samal ajal tomatitega pistsin mulda mõningad kõrvitsaseemned. Ümberistutamise järgselt võisin, tõepoolest, juhtuda nendega rääkima. Tulemuseks neli ilusat kera. Muidugi, üks oli vahepealse vähese kastmise tasuks otsustanud ronida läbi naabri võrkaia ning hakata kasvatama kõrvitsat sealpool õhus rippuva taimevarre külge.
Minu ebamäärastest katsetustest õnnestus ilmselgelt teine paremini.

Õhus kasvavast kõrvitsast sai täna teha aga ühte meie pere lemmikut - KÕRVITSASUPPI.

1 väike sibul
2 küüslaugu küünt
1 sl võid
700 g puhastatud kõrvitsat
1,4 l vett
4 porgandit
2 kartulit
soola
200 ml kohvikoort
punet
kõrvitsaseemneid

Sulata poti põhjas või ning küpseta selles hakitud sibul ja küüslauk. Lisa vesi ja puhastatud ning tükeldatud kõrvits, porgand ja kartul. Maitsesta soolaga. Keeda kuni juurviljad on pehmed. Seejärel püreesta supp ning tõsta pott tagasi tulele. Lisa kohvikoor ja soovile vastavalt maitseaineid. Serveeri kergelt pruunistatud kõrvitsaseemnetega.


Tegelikult pole vahet, kui täpselt seda retsepti järgida, kõrvitsasupp tuleb maitsev alati. Võib lisada veel teisigi vilju (nt paprikat, suvikõrvitsat), sulatatud juustu ja muid maitseaineid (nt ingverit, kaneeli, muskaati). Minu retsept muutub pidevalt vastavalt sellele, mida kodus parajasti on. Olen teinud kõrvitsasuppi isegi nii äädikas kui sidrunimahlas marineeritud kõrvitsast. 
Ja koju soovitan varuda Marvella küüslaugupulbrit, mis aitab hästi välja kõikide toitude puhul, kui kodus värsket küüslauku pole.


Kommentaarid