äpindusest.

Et kõik ausalt ära rääkida, peab alustuseks ütlema, et tehnika osas pole ma kunagi olnud eriline uuenduste austaja ega nendega kaasamineja. Uut asja ma naljalt ostma ei kipu, kui vana just otsi pole andnud. Ja ka siis võin ma pikalt mõtiskleda, kas seda värsket versiooni ikka nii väga vaja on.


Oma esimese mobiiltelefoni sain ma kaheksandas klassis sünnipäevaks. Mäletan, et olin toona vägagi protestialdis ning ei pidanud neist midagi. Ütlesin vist isegi, et ma ei kavatse seda kasutama hakata. Nii see muidugi ei läinud. Kuid üks oli kindel - olin pikka aega uhke mobiili kasutaja, kes esmaseks ja peaaegu ainsaks oluliseks funktsiooniks pidas helistamist. Seda kuni eelmise aasta lõpuni, mil mu telefoni kõige vajalikum nupp (jah, see rohelise telefoniga) hakkas lihtsalt kild haaval ära pudenema.

Kui üldiselt on mu elu mobiliidega seoses olnud lihtne, enamasti olen saanud kasutada kellegi teise vana, siis nüüd sai alguse üks pikk otsustamine ja valimine. Tunne oli nagu ostaks arbuusi - väliselt saad aru, millega tegu, aga meeldivus ilmneb alles kodus selle avamisel. Minu oma osutus mulle siiski täitsa meeldivaks ja pean tunnistama, et muidu närvidele käivate telefoninäppijate osas on mul siiski tekkinud ka väikest viisi mõistmine.

Et minusugune kobakäpp telefoni kohe mööda ilma ringi ei lennutaks, meisterdasin sellele ümber tasku.
Esiteks keerasin kanga neljakordseks ja lõikasin telefoni mõõtudele vastavaks. Kanga lahtitegemisel panin poole ulatuses sisse viltriide. Servad keerasin nööpnõeltega vildi ümber ja ümbrise murdsin pooleks. Kõik ääred õmblesin masinaga kinni.

Tasku kergemaks kasutuseks mõõtsin riba, mille abil edaspidi oleks kergem telefoni välja sikutada. Riba puhul on oluline jälgida, et tema kinnitus oleks tasku sees ühel pool seina ja väljumine teisel pool. Riba õmblesin kokku ja keerasin õigetpidi.

Edasi märkisin tasku ühel siseküljel ära riba väljumisava laiuse, et sinna masinaga auk õmmelda. Riba ise kinnitasin teisele siseküljele. Välisküljele õmblesin krõpsu, millega on kõige mõistlikum taskut sulgeda. Trukk või nööp võiksid hakata liigselt vigastama telefoni. Kui kõik valmis, murdsin tasku pooleks (väline pool sees) ja õmblesin kaks lahtist serva kinni. Seejärel jäi kott veel õiget pidi keerata ning riba töötamist kontrollida.


Et aga tagasi jõuda postituse pealkirjani ja selle teatud mõistmiseni, mis "nina telefonis olijate" suhtes on tekkinud, mõtlesin reastada ka mõned oma lemmikäpid (st kahe kuu jooksul enim kasutust leidnud).

* Minu vaieldamatud lemmikud on Pinterest ja Instagram, sest olgem ausad, kellele ei meeldiks ilusad ja inspireerivad pildid?

* Palju on siin vihikus olnud juttu minu nimekirjaarmastusest. Seepärast ei puudu mu telefonist ka näiteks Diaro, mis Androidile pakutavaist märkmikest tundub sümpaatseim - saab sissekandeid kategoriseerida ja lisada pilte. Toidunimekirju aitab teha näiteks Out of Milk.

* Üks mu uue aasta eesmärkidest oli igal päeval võtta aega vähemalt kahe järjestikuse kilomeetri läbimiseks väljas. Et kohad juhtuvad olema sageli ka erinevad, siis vahemaid (ja vajadusel ka kõike muud) saab mõõta näiteks Sports Trackeriga. Spordiäppe on teisigi, kuid minu valik langes variandile, millega ei kaasne allservas olevaid reklaame.

* Kui kord juba looduses liikuda, siis võiks olemas olla ka näiteks Kes käis?, Linnuaabits, Seeniaabits ja RMK. Seni on asja ette läinud küll vaid esimene (tänu millele olen tuvastanud näiteks põdra), kuid olen kindel, et suvi ja sügis pakuvad palju avastamist ka teiste osas. Kui aga välismaale asja, siis tundub päris asjalik olevat Triposo - et ei peaks raskeid reisijuhte igasse uude paika kaasa vedama.

* Oma tööst tulenevalt ei saa ma jätta mainimata ka Rahvakalendrit. Eks neid vigu on sel ja teistel äppidel ju mitmeid. Kuigi ma ise ammutan teadmisi ikkagi enamasti raamatutest, arvan, et ehk aitab see äpp vähekenegi kaasa eestlaste nakatamisel pärimuspisikuga.

* Ja kui nii väga tahaks teada, mis lugu parajasti raadios mängib, siis tuvastamisel on parim Shazam.

Ja nüüd ma ootan, et Äppteegis tutvustatud Duolingo tehtaks ka minu telefonile sobivaks.


Kommentaarid

  1. mis siin salata: mõistlik on ajaga kaasas käia, et saaks ühel päevala ru, millest meie lapsed räägivad.

    VastaKustuta

Postita kommentaar