köögis: sidruni-tüümianijäätis

Kes ütles, et talvel ei sünni jäätist süüa? Kõik me oleme lapsena või vähe rohkem täiskasvanuna limpsinud räästast murtud jääpurikaid ning arvanud, et see on hiiglama hea idee. Seega pole oma tehtud jäätisega detsembriõhtul maiustamine mitte ainult hea vaid ka väga isuäratav mõte.


Ma olen katsetanud erinevaid viise, millest vastavat masinat omamata ise jäätist teha (sh kondenspiima ja vahukoorega) ning pean tõdema, et see retsept, mida siin kohe jagan, on peajagu teistest üle. See Luiselt saadud kooslus on lausa minu lemmik ka kõikidest valmisjäätistest ning täielikult sõltuvust tekitav. Originaalis käib jäätis Daimi šokolaadiga, mille puhul võin lubada, et kord seda varianti katsetades jäätegi seda ikka ja jälle tegema. Mina plaanin aga siia kirja panna veidi värskema maitse, mis on koha meie sügavkülmas sisse võtnud. Lisaks olen vähendanud vahukoore suhet jäätises, sest nii meeldib mulle lihtsalt rohkem. Aga mis siin ikka pikalt heietada, siin siis ka retsept.


4 muna
100 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

4 dl vahukoort
2 tl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

kaks peotäit värsket tüümiani
4 sidruni riivitud koor
poole sidruni mahl



Enne munade juurde asumist soovitan kõik muu ette valmistada. Nii ei eraldu seismise jooksul hiljem munakollane -valgest. Seega tuleks hakkida tüümian võimalikult pisikeseks, riivida sidrunikoored ning pressida sidrunimahl. Edasi vahusta koor kahe teelusikatäie suhkru ja vaniljesuhkruga.



Viimasena löö vahtu munad, suhkur ja vaniljesuhkur. Paljud on küsinud siinkohal, et kuidas saab munakollast ja -valget koos vahustada. See on imelihtne, võib-olla võtab ainult veidi rohkem aega, aga kokkuvõttes lihtsam. Munavaht peab jääma kohevam kui kreem. Sobivat tekstuuri saad vahepeal kontrollida sõrmega - vaht ei tohi voolata sõrmelt alla vaid peab kukkuma ühtlase kogumina kaussi tagasi.



Edasi sega munavahu hulka vahtu löödud koor, sidrunikoor ja hakitud tüümian. Sega kergelt läbi. Sidrunimahla tasuks lisada oma maitse järgi. Kui mahl hulgas ja jäätis läbi segatud, tuleks see kiirelt valada anumatesse ning seejärel panna sügavkülma. Sõltuvalt anuma suurusest on jäätis valmis 3-5 tunni pärast. Ja ei mingit vahepealset segamist.


Üks tore talvine maiustamine on selle jäätisega kindlustatud. Soovitav on kõrvale teha mõnus tassitäis teed ning jalga panna villased sokid!


Kommentaarid

  1. Aitäh! Kindlasti proovin varsti!

    VastaKustuta
  2. Proovitud. Tegin esialgu pool kogust aga panin ainult pisut tüümiani ja terve sidruni mahla. "Toorena" tundus sidruni maitse nii nõrk. Lõpuks sai pisut ehk liiga sidrunine. Samas on ainult riismed veel alles. Kindlasti teen veel. Midagi jäi kripeldama, peab veel timmima. Kui olen paika saanud, mis teisiti võiks olla, annan teada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oma maitsele vastav timmimine ongi kõige alus. Samas soovitan kindlasti proovida ka seda Daimiga varianti (sidruni ja tüümiani asemel 5 väikest Daimi šokolaadi). Täna just planeerisime jõulumenüüd ning perekond arvas, et see peaks kindlasti laual olema :)

      Kustuta

Postita kommentaar