pühapäev, 19. aprill 2015

köögis: rullbiskviit

Mõned aastad tagasi otsustasime teha jõulukingiks oma pereliikmetele, kellega pühi tavatseme koos veeta, ühe kokaraamatu. Kogusime kokku vanaema küpsetuste kullavara ning igaüks sai valida ühe retsepti, millele oma nimi anda. Kuigi vanaema ahjust maitseb mulle eranditult kõik, ei pidanud ma siiski enda lemmiku osas palju pead vaevama. Mõni asi võib olla hoolimata vähestest komponentidest ning kiirest valmimisest ometigi mõnusalt hõrk ja maitseküllane.



Ma olen näinud palju rullbiskviidi retsepte, mille sees 3-4 muna ja muud erinevat kraami. Järele proovides pole aga tulemus tulnud kunagi nii maitsev, kohev ja õhuline kui vanaema retsepti järgi, mis lausa kubiseb munadest. Ja et ikka kõik täitsa õige saaks, siis soovitavalt talumunadest. Annan teile võimaluse ise selles veenduda!


Tainas:
7 muna
7 sl suhkrut
1 sl vaniljesuhkrut
7 sl jahu

Niisutamiseks:
1 sidrun
1 sl tuhksuhkrut
natuke vette

Täidis ja kate: 
200 g toorjuustu
vaarika toormoosi
kookoshelbeid

Minu jaoks teevad rullbiskviidist õige maitse üleval toodud taigna retsept ning niisutamisviis. Ülejäänu osas võib lasta ideedel lennata. Olgu vaid öeldud, et klassikalise minu vanaema rullbiskviidi täidiseks on vaarikamoos ning katteks tuhksuhkur.



Alustuseks kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning määri see omakorda võiga kokku - nii saab biskviidipõhja pärast kergemini paberi küljest lahti. Edasi vahusta munad suhkru ja vaniljesuhkruga. (Minu vanaema vahustab valge ja kollase eraldi, kuid mina teen seda koos. Oluline on viimasel juhul vahustada nii kaua, et tulemus jääks võimalikult kohev ja tihe.) Lisa jahu ning vahusta veel kergelt läbi.


Vala segu plaadile ning küpseta 200 kraadi juures kuni kook on ühtlaselt pruun. Välja võttes löö plaat teisipidi ning eemalda küpsetuspaber. Pressi sidrunist mahl ning sega juurde lusikatäis suhkrut ning natuke vett.


Immuta kook saadud seguga. Oluline on, et enne immutamist oleks kook veidi jahtunud, sest nii jääb põhi kohevam ning ei kleepu alusele. Edasi valmista meelepärane täidis. Mina tegin külmutatud vaarikatest natukese suhkruga toormoosi. Katsin biskviidi toorjuustuga ning seejärel moosiga.


Rulli kook võimalikult tihedalt kokku ning puista peale kookoshelbeid. Rullbiskviiti võib maiustada koheselt või lasta sellel seista ning muutuda veel mahlasemaks. Kooki peaks säilitama kaetult, et see ei kuivaks. Mina keeran sellisel puhul rulli küpsetuspaberi sisse ning pistan jahedasse.



Sama biskviidiretsepti kasutan ma ka näiteks linnupiimakoogi põhja valmistamiseks, šarlott-tordis või pulgakookides.

Head maiustamist!
Pin It!

8 kommentaari:

  1. Oeh, kõht läks kohe tühjaks! ( loe : saab kiiremas korras katsetatud!)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore! Anna siis teada, kas ja kuidas ikka maitses :)

      Kustuta
  2. Minu ema ja vanatädi õpetasid ka biskviiditegemist sellise retsepti järgi. Võtsin siis eile käsile, polnudki ammu teinud :) Kahjuks minul see biskviit ei jäänud kohev (kasutasin seda versiooni, et vahustasin munakollase ja valge eraldi). Mul on alati kohevusega mingi teema, et ei tule välja. Ilmselt jätan midagi elementaarset tegemata.... Söömist see muidugi ei takistanud ja lapsed oleksid kogu rullbiskviidi hommikusöögiks nahka pistnud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore lugeda, et tuletas meelde ja ajendas küpsetama! :)
      Ma ei oskagi pakkuda välja, miks kohev ei jäänud. Mina koos vahustades teen seda ikka päris pikalt, ligi 10-15 minutit. Siis on kindel, et enam paremini ei saa. Ja niisutamise puhul ootan ka ikka selle jahtumise ära.
      Aga rullbiskviidiga on tõesti see, et maitset see mitte nii kohev olek ei muuda ning ka meil kaob laualt üpris kiiresti :)

      Kustuta
  3. Oi kuidas ma tahaksin saada osa sinu linnupiimakoogi retseptist kui võimalik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka on võimalik :) Ma pean siis selle teo üles pildistama, seega veidi peab ootama.

      Kustuta
  4. Tegin ka selle retsepti järgi rullbiskviiti. Kahjuks minul ei tulnud välja. Pidasin näpuga järge ja tulemus polnud see, mis kujutluspildis oli. Kahjuks ei tulnud mul biskviit nii kohev ja seest jäi nagu natuke tooreks vms. Ahjus oli kuskil 15min, pealt juba oli pruun ja kauem ei julenud hoida. Vahustada sai ka oma hea 15min. Nuuks, pean uuesti proovima. Kahju, et enda omast pilti ei saa lisada 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Janne! Ma olen nüüd püüdnud päev otsa mõelda, mis võis olla põhjuseks, et kook kohev ei jäänud ja oskan pakkuda ainult selle, et ehk sa segasid / vahustasid pärast jahu lisamist liiga pikalt? Olen selle retsepti järgi teinud rullbiskviiti aastaid ning ainus kord, kui kohevus kadus, oli siis, kui pärast jahu lisamist liigselt segasin. Mõned liigutused peaksid olema piisavad, et vaht püsiks kohev ja ained segunetud saaksid. Oh, tahaks ikka, et sul välja tuleks, sest mulle endale tundub see alati üks lollikindlamaid küpsetamisi, mis üllatab ainult heas mõttes :)

      Kustuta