tee ise: pildid alustel

Minu piltide armastuse lugu sai juba ammu alguse. Mäletan, kui teismelisena sain veidi oma toa remondi osas kaasa rääkida ning üks kindlamaid asju, mida soovisin, oli paljude riiulitega kapp. Arvasite õigesti - ikka seepärast, et sellele rohkem pildiraame paigutada. Sel ajal oli kombeks üksteisele enda portreesid kinkida ning loomulikult tahtsin ma kõiki oma sõpru ja pereliikmeid näha igapäevaselt toas vastu vahtimas.



Ülikooliajal sain ma riiulite ja pildiraamide vaimustusest üle, kuid fotod jäid. Välisuksest tuppa astudes oli sein üleni kaetud jäädvustustega, mis kinnitatud seinale nätsuga. Kuigi ma sain alati sellest valikust piltidest hea tuju, häiris mind samas see, et nende kinnitamata servad hakkasid rulluma. Samuti kippusid ilmastiku muutudes  aeg-ajalt ka seinalt alla kukkuma. Ilmselt just siis otsustasin, et fotod passivad paremini albumisse või karpi.


Enne Mirdi sündi tekkis mul aga tahtmine meie vanas elamises tema tuppa pilte riputada. Nöör ja pesulõksud tundusid selleks igati sobiv idee olevat. Samas olin ma näinud, kuidas pildid sedasi vabalt rippudes hakkavad koolduma. Et seda vältida, otsustasin neile luua nö lõuendi. Jah, tugevamaks saab fotosid teha ka ainult tugevat alust liimides. Minu soov oli aga, et pesulõks ei vajutaks pildile lohku sisse ning et soovi korral saaks neid pilte hiljem ka mujal kasutada.
Kuna mul sai see tegu teistkordselt ette võetud (lapseootuspildid said asendatud Mirdi lemmikilmetega), siis mõtlesin siia lisada väikese juhise, kuidas mina toimisin.


Vaja läheb: pappi (sobib hästi mõni vana kast), kangast, fotosid, liimi, kääre, teipi, valget paberit, kaunistuseks paelu, nööpe vms ning kinnituseks nööri ja pesulõkse


Lõika papp pildi järgi sobiva suurusega, seejuures arvestades, et üles äärde tulev pesulõks ei ulatuks pildini. (Mida paksemat pappi kasutad, seda "lõuendilikum" jääb tulemus.) Lõika papi katmiseks kangas ning jäta igast servast vähemalt 3 cm keeramisvaru. Liimi papp kanga keskele.


Äärte tagaküljele liimimiseks alusta lühematest. Nii võid kindel olla, et hiljem ei hakka kangas lahti tulema. Kata papp äärest keeramisvaru ulatuses liimiga ning kanna seda ka kangale kummaski küljes. Toimi sedasi kõigi nelja küljega. Edasi leia esiküljel pildile sobiv kaugus ning meelepärased kaunistused. Alles seejärel liimi kinni pilt.


Pitside ja paelte lisamiseks on erinevaid viise. Neid võib külge õmmelda, liimida või toimida nagu mina, otsad pöördel teibiga tugevasti kinnitades. (Vanad pildid rippusid mul sellisel moel rohkem kui poolteist aastat nööril ning ei ilmutanud lahti tulemise märke.) Kes tahab, võibki kogu kupatuse selliseks jätta, sest seina vastas rippudes ei paista kole tagakülg välja. Kes tahab, võib sellele aga kenama ilme anda valge paberi abil. Paber tuleb lõigata aluse järgi parajaks ning liimida selle külge. Oma pikaajalise kogemuse pealt vihikute valmistamisel sarnasel moel võin öelda, et kindlama tulemuse saavutamiseks tuleks katta liimiga pildialus ning mitte paber ise.


Paber tuleb aga tihkelt igast kohast kinni suruda. Edasi jääb lisada vaid pesulõks ning riputada pilt nöörile.
Kui pitsid ja paelad on lisatud otstest teibiga ning pildi kinnitamiseks alusele kasutatud tavalist liimipulka, saab fotod hiljem kerge vaevaga, kuid õrnalt lahti.


Lisaks neile piltidele on meil kodus nähtaval kohal veel vaid üks. Seega võib vist öelda, et ma olen suurest piltide hullusest toibumas. Samas, kui siin oleks rohkem seinapinda...


Kommentaarid

  1. Nii armas mõte! Ma olen ammu otsinud viisi, kuidas võimalikult odavalt pilte seinale riputada. Pildiraamid on ju toredad, aga enamasti üsna kallid kui tahad mitmeid korraga osta. Ehk annaks siin ka kuidagi sama tehnikat kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle endale ka hirmsasti meeldib, lastetuppa kuidagi eriti sobilik.
      Pildiraame saaks kangaga kaetud papiga imiteerida hästi. Aga siis ma vist soovitaks pigem mõnda tugevamat varianti, kasvõi mõne vana raamatu kaasi (populistlikku kirjandust pole patt tükkideks lammutada). Selline tihkem papp kannatab edukalt ka värvimist. Või pehmemast mõni vana kommikarp? See oleks juba sobiva kujuga. Ja siis oleks variant ka raam vatiiniga polsterdada ning seejärel kangaga katta.
      Ma ei tea, kuidas teil seal sellise niisama ära antava (ehitus)materjaliga on, aga põhimõtteliselt saaks ju euroalustest ka lihtsad ja odavad pildiraamid. Nurgad ei pea üldse diagonaalidest olema kokku pandud.
      Mul läks mõte juba lendama, aga ma arvan, et sa tuled veel leidlikuma idee peale :)

      Kustuta
    2. Eks seda ole näha, kui leidlikule :) Pean plaani siiski mööda kirbukaid tuulata. Küllap pikapeale korjab sealt ka igasugu põnevaid raame. Mulle hirmsasti meeldib selline ekletiline erinevate raamidega sein.

      Kustuta
    3. Oh, mulle ka nii meeldib selline sein! Oleks piisavalt mõjuvat pinda ainult...

      Kustuta
  2. See pits annab asjale ikka kòvasti ilu juurde. Hea mõte, võibolla laenan ideed :)

    www.minajamuud.blogspot.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Varasemate piltide puhul kasutasin erinevaid pitse ja kangaid, aga seekord otsustasin ühe kasuks, et veidi ühtlasem mulje luua. Meeste maitse järgi vast üldse ei peaks sellist "tilu-lilu" küljes olema, aga no mu naiselik meel ütles, et ilma on ikka päris plass :) Proovi muidugi kasutada sellist lähenemist - selle jaoks need meisterdused siin ongi, et inspireerida ja lahendusi pakkuda!

      Kustuta

Postita kommentaar