ideid suvelõpu veetmiseks.

See suvi on kõik veidi teistmoodi. Me elame esimest korda linnas (eelmine aasta ei lähe arvesse, sest siis läks kogu võhm kolimisele ja kodule), mis tähendab, et kõik on käeulatuses ning ümbrus pakub palju avastamist. Lisaks on Mirt piisavalt asjalik, et temaga nii mõndagi ette võtta ning kõige tipuks otsustasime loobuda autost ja väljuda sellega mugavustsoonist ning vaadata, kuhu jalad ning muud sõiduvahendid meid viivad.
Kuigi seikluste jaoks on iga aeg hea ja õige, siis millegi poolest meeldib mulle enim neid ette võtta augustis. Siis on tunda õhus juba veidikene sügist, mis on teadupärast mu lemmik, ning viimastel aastatel on sellesse vahemikku ka eriliselt ilusad ilmad jäänud. Ju seepärast tavatsesin tööl käies ka puhkuse alati samasse kuusse ajastada. Mida siis võiks ette võtta vahetult enne uut aastaaega?


Rattaga kodulähistel

Kui hooaja esimestel rattasõitudel tasub pigem tagasihoidlik olla, et tagumik päevi ei tuikaks, siis suvelõpul on just paslik võtta plaani mõned pikemad tiirud. Pole jõudnud jalgsi kõiki ümberkaudseid tänavaid läbi tuiata? Mõni kodulähedane paik meelitab kaugemalt tulijaid ning sina pole siiani veel sinna sattunud? Või kutsub hea mälestus taasavastama kunagisi meelispaiku? Selliste kohtadega on kõige parem tutvust teha just rattaseljas. Nii saad valida endale sobivad peatuskohad ning ligi ka suurde heina kasvanud paigale. Tallinnas elades tahaks mina palju rohkem näha näiteks päris Koplit, mitte vaid seda juttudest tuntud varianti.


Turule, turule!

Suurem osa inimesi tundub jooksvat turule tormi juunis ja juulis, et täita kapid maasikate ja vaarikatega. Mulle meeldib aga turul käia pigem augustis, sest just siis on kodumaiste viljade valik kõige värskem ning laiem. Tallinnas on minu lemmikuks keskturg (väljanägemise poolest siiski mõni muu). Ilmselt tuleneb see sellest, et juba lapsena jõlkusin seal emme ja vanaemaga kaasas ning jälgisin huviga, kellelt ja mida nad kokku varuvad. Need toonased käitumismustrid on kandunud edasi ka minule. Lisaks heale ja paremale võlub mind turu juures ka sotsiaalne pool - millest müüja ja/või talunikuga juttu teha, kuidas kaasostjatega "võidelda" parimate palade pärast, ent samas ka üksteisele lemmikmüügikohti soovitada jne. Ühesõnaga, turulkäik on alati elamusterohke ning täidab lisaks kõhule ka teadmiste ja hea tujuga.


Rongiga teise linna(ossa)

Auto puudumisel on rong ideaalseim variant kaugemate sõitude tegemiseks. Lastel on seal põnevam olla ning mahub sinna lahedamalt ka kõigi oma saja kompsuga. Just sajaga, sest ilmselt on sul neid tagasi tulles nii palju, kui sõit on viinud maale vanaema juurde ning augustile kohaselt oled sealt saabunud kõrvitsate, kartulite ning ülejäänud talvevaruga. Minu üheks lemmiktegevuseks sel suvel on aga rongiga teiste linnade ning linnaosade külastamine. Miks mitte sõita Tallinnas Nõmmele mõnda uude kohvikusse või Keilasse kaltsukasse? Teadagi, et väiksemates linnades on millegi ägeda leidmise võimalus teiseringipoodidest kordades suurem kui kodu kõrval asuvaist!


Ninad tähesajus

Augustile kohaselt tuleb mõni öö veeta aga pilk taevasse suunatult. Tähesaju jälgimine ning salasoovide lausumine on ühteaegu nauditav nii armsamaga romantiliselt murul lebades kui perega, tekk ümber, aknast välja kaedes. Minul on mõlemast variandist igatahes väga mõnusad mälestused ning seepärast katsun igal aastal leida hetke selle kõige kogemiseks. Kus juures praegu ongi kõige õigem aeg perseiidide jälgimiseks!


Telgiga Eestit avastamas

Kui sul on mõnusad ning samuti telkimist armastavad sõbrad, siis on ainuõige võtta ette üks reis mõnda Eesti otsa. Kuigi äärmiselt mugav on peatuda ühes paigas mitu ööd ning tutvuda kõige võimalikuga, mis seal kohapeal leidub, eelistan mina pigem rohkemat tiirutamist ning enne pimedat uues kohas peatumist. Selline ringi uitamine ning kohatine teadmatus, kus järgmisel ööl vaiad maasse saab löödud, annavad seiklusele seda õiget jumet. Nii oleme meie sattunud näiteks telkima Toilas, pika heina sees, ühe panga serval. Ja tagantjärele on sellised lahendused alati eredamalt meeles. August on aga hea aeg Eesti pinnal kondamiseks - õhtud on piisavalt hämarad ning jahedad, et lõkkevalgel teki sisse mässituna sõpradega elu üle arutada ning hommikud parasjagu varajased ning soojad, et silmapiiril olevas veekogus üks äratav suplus teha.


Päikeseloojangupiknik

Pole lihtsaimat ettevõtmist kui pakkida korv mõnusat nosimist täis, haarata kaasa paar lauamängu ning seada sammud randa või mõnda muusse imekaunisse kohta, kust päikeseloojangut imetleda. Õnneks on augustis päevad juba veidi lühemad ning nii saavad sellest osa ka lapsed (ilma, et enne tipphetke ära vajuks) ning ka koju peaks jõudma mõistlikul ajal (loe: enne südaööd). Ma olen õnnelik, et mu parimal sõbrannal on alati varuks mõni mõte, kuidas vabu õhtuid sisustada ning kuhu järgmisena minna. Nii vedas ta meid kõiki ka eelmisel nädalal Stroomi randa, kus pilvitu ilma tõttu oli hirmus ilus olla.


Paadiga saarele

Viimasena panen siia kirja midagi, mis veel teostamata, kuid seisab juba pikemat aega plaanide nimekirjas. Kui suuremaid saari ole ikka korduvalt külastatud, siis väikestega on hoopis teine lugu. Seepärast, miks mitte alustada sõiduga Aegnale!? Ma ei mäleta, et ma seal varem käinud oleks ning seda maagilist kivilabürinti tahaks näha küll. 

Kui keegi tunneb, et tahaks veel mõnusaid mõtteid, siis Eveli pani mõni aeg tagasi ritta hunniku ideid, mida suvel ette võtta.

Kommentaarid

  1. Oi kui armas sinust Mutukamoosile viidata! Aitäh :)

    Ma lugesin seda nimekirja ja mõttes muudkui kriipsutasin maha, mida ma ei saa teha :D Saaremaa eripärad - rongi pole ja need mõned säilinud rööpad on ümbritsetud sellise saladuslooriga, et saarlased ise ka ei tea, mis värk oli. Turg on täiesti piinlikult tühi. Just ükspäev hüppasin sinna lootusrikkalt sisse ja leidsin eest kaks letti puulusikatega, kolm aia-metsasaaduste müüjat ja ülejäänud poola kaup :(
    Aga nuh, teised asjad on ju teostatavad ja see on täitsa piinlik, et ma ei ole õhtuti tähesadu vaadanud... Nii tore kui keegi selliseid asju meelde tuletab :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka viitan lemmiklehtedele ja inspireerivatele postitustele, seega palun-palun :)
      Saaremaal on ilmselt võimalik jälle minna väikese koha kombel naabertallu munade ja piima või randa värske kala järele?

      Kustuta

Postita kommentaar