köögis: linnupiimakook

Pole miskit paremat kui postitada enda sünnipäevanädalal siia ühe oma lemmikkoogi retsept! Kuigi magusa osas olen ma pigem jäätise ja šokolaadiga maiustaja, siis ometigi on mul nõrkus tarretatud kookide vastu. Mulle meeldib see kargus ja mahlasus, mis neis peidus on. Aga mis ma ikka pikalt jahvatan - tegu on tõepoolest ühe ääretult hea retseptiga, mida ma püüan peaaegu igal pidupäeval teha. 


Koogiidee jõudis minuni täiesti juhuslikult, kui ma rohkem kui aasta tagasi sirvisin poes kähku Toidutare mobiilirakendust, et sealt leida kiiresti midagi külalistele valmistamiseks. Nüüdseks, nagu öeldud, olen seda korduvalt katsetanud ja teinud mõned enda täiendused. Seega, kes soovib originaalretsepti, siis see asub siin.


Koogi põhjaks on biskviit, mille soovitan teha igaühel enda läbiproovitud meetodil. Mina olen proovinud etteantud varianti, kuid siis suure kiiruga maandunud ikkagi vanaemalt saadud retseptil, mille leiab siit.

Täidis
mustsõstramoosi
1 kg maitsestamata jogurtit
4 dl vahukoort
1 dl piima
2 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
20 g želatiini
0,5 dl vett

Kate 
200 g tumedat šokolaadi
6 sl vahukoort


Küpseta valmis biskviitpõhi ning lase sel veidi jahtuda. Lõika vormi järgi sellest välja ketas. (Kui biskviit kipub pärast lõikamist tõmbuma kokku ja ei kata tervet põhja, võid äärtesse lõigata täiteks pisikesi ribasid - immutades ühtlustub kõik.) Kata põhi moosiga. Võid kasutada endale meelepärast, kuigi mustsõstar lisab koogile mõnusat hapusust. Täidise tarvis vahusta koor ning sega hulka suhkrud ja jogurt.


Sulata želatiin kuumas vees kuni see on täielikult lahustunud ning lisa segule kuumutatud piim. Lisa želatiinisegu jogurtimassile ning sega hästi läbi. Vala täidis vormi põhja peale. Pane kook külmkappi ja lase vähemalt 2 tundi tarduda. Seejärel võta kook vormist ning aseta alusele.


Sulata veevannil šokolaad ning lisa hulka vahukoor. Sega kuni segu on täielikult ühtlane. Kata kook, kõige parem on selleks kasutada spaatlit. (Soovitan hoida katmise ajal ülejäänud šokolaadisegu veevannil, et see ei taheneks.) Lase koogikattel külmas veidi tahkuda. Kuigi kook on väga hea ka kaunistamata, võib sellele siiski soovi korral ühtteist lisada. (Minu tehtud munadepühade linnupesa näeb siit.)


Kuigi retseptil on mitu etappi, ei maksa kohkuda selle valmistamise ees, sest iga osa peale kulub tegelikult vaid üürikene aega. Ette ruttavalt võib öelda, et ilmselt on see kook ka sõltuvust tekitav, sest oma maheda sisu tõttu tundub, et võiks tükk tüki järel terve koogi märkamatult nahka pista!


Kommentaarid

Postita kommentaar