tee ise: vanast särgist pilt

Vahel on kohe eriliselt kahju, kui peab mõne riideeseme kapist lõplikult kõrvale tõstma. Sa oled seda hetke pidevalt edasi lükanud, püüdnud parandada ka kõige suuremaid auke või varjata üht ilmselget plekki, ning jonni ajades ikka edasi kandnud. Ma olin eelmisel aastal enda peale tohutult kuri, kui tõmbasin kõige lemmikuma seeliku vana pliidi kaasabil totaalselt lõhki. Kuigi ma püüdsin sellega vähemesinduslikes kohtades edasi käia, pidin tõsiasjaga leppima ning selle ikka välja praakima. Panin selle kangakasti tallele, sest mul polnud südant ära visata.

 

Õnneks on plekkide puhul rohkem võimalusi. Ja riideid, millel ilutseks mustika, arbuusi vms jälg, meie peres juba leidub. Kui ma tegin üleeile järjekordset revideerimist Mirdi asjade hulgas, hakkas näppu üks pluus, mida oli just sel samal põhjusel nii kahju ära visata (kandmisrõõmu poleks tast tänu plekilisusele samuti kellelegi olnud). Mõtlesin ta siis õige ära raamida. Ma kujutan ette, kui tore oleks koduseinal näha sarnasel moel rippumas mõnda sõnumiga vana lemmiku T-särgi esist, mistõttu otsustasin väikest isetegemist ka teiega jagada.


Vaja läheb: vana pildi või sõnumiga riideeset, pappi, paberinuga, liimi, kääre, joonlauda, klammerdajat, triikrauda, karvaeemaldusrulli, kangast raamile ning sama tooni kartongi.


Lõika särgilt välja pilt, mida soovid raamida. Joonista papile kaks niisama suurt kujundit. Üks kujunditest on pildi põhjaks, teisest valmib raam. Seetõttu joonista ühe sisse väiksem ruut või ristkülik. (Minu kujund oli 20x20 cm ning raami paksus igast küljest 2,5 cm.) Edasi lõika mõlemad tükid paberinoa ning joonlaua abil välja.


Triigi särgi pind sirgeks. Kata pildi põhi liimiga ning kleebi selle külge särgitükk. Silu käega välja kõik kortsud, et tulemus oleks ühtlane.


Kuigi pilt peaks niimoodi paigal püsima, võid selle kindluse mõttes lisaks klammerda võimalikult äärest ka papi külge. Seejärel triigi sirgeks ka raamile mõeldud kangas. (Mida õhem see on, seda lihtsam on peita konarusi.) Kleebi raam kangale ning lõika välja keskmine auk nii, et igast küljest jääks sissepoole raamijagu kangast. (Raamist väljapoole jäävat kangast ära lõika ega kleebi.) Lõika nurkadesse diagonaalne lõhik kuni raami nurgani. Kanna raamile liimi ning kleebi sisemised servad selle külge.


Kata liimiga kogu raami pind ning aseta selle peale pilt. Hoia neid paar minutit vastamisi. Edasi lõika raamist väljapoole jäävad servad nii, et kangast jääks igast servast üle kahe raami paksuse jagu. (Minul oli raami paksus 2,5 cm, seega kangast jäi igast küljest üle 5 cm.)


Liimi tagumisele küljele kõige pealt nurgad ning seejärel küljed - nii ei teki nurkades kortse ega üleliia pakse kangakihte. Lõika kartongist välja raamist veidi pisem tükk ning kleebi see pildile taguseks. Viimaks käi pilt üle karvaeemaldusrulliga, et eemaldada sellelt töö käigus tekkinud ebemed. (Samal meetodil saad edukalt pilti puhastada ka tavapärase koristamise käigus ning seega eemaldada sellelt kogunenud tolmu.)



Lihtsam on soovitud rõivaese muidugi mõnda valmis raami panna. Minul polnud lihtsalt ühtegi sobivas suuruses varianti kodus olemas ning ka kõik poes olevad näisid koledad ning mõõdult sobimatud. Nii see siis paika saigi. Ühe vana, uue ilme saanud kapi peale, mille koju toomist ma kõvasti mangusin. Nii vaadates ei tundugi Mirdi toa valmimine enam mägede taga!

Kommentaarid

  1. Nii armas! Eks meil kõigil ole kodus selliseid kalleid kangaid-riideid, mida kanda ei saa ja millest loobuda kurb. See on väga tore mõte nende alles ja nähtaval hoidmiseks! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Laura! :) Kuigi ma olen ikka üritanud asjadest lahti lasta, siis tõesti, lemmikutest on veidi kurb loobuda.

      Kustuta
  2. Tõeliselt armas!!! Hea mõte, väärib meelde jätmist ja järgi proovimist, kui selline kurb päev jällekord saabub, et mõnest lemmikust riideesemest peab loobuma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muide, kui ma mõned päevad tagasi teie pere T-särgi armastusest lugesin, siis just mõtlesin, et teile passiks see hästi :)

      Kustuta
  3. Väga vahva idee! Mina olen mõned eriti armsad pildid uutele riietele õmmelnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! See riietele õmblemine oli mul ka varuvariandina plaanis, aga ausalt öeldes pole Mirdil selles vanuses väga ühevärvilisi asju, millele kaunistust lisada :)

      Kustuta
  4. Väga tore mõte :) Mina tahaks oma poja traksipükse (kandis 6 kuuselt) raami panna, aga ei ole siiani suutnud välja mõelda, kuidas seda tehniliselt teostada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! :) Riiete jaoks ma vist kasutaksin mõnda kõrgemate servadega või nö kõrgendusega raami, mida tegelikult saaks ka edukalt papist teha. Ja mitmest kohast kinnitamise asemel saaks sellise raami sisse panna mõne ilusa kapinupu, mille külge riidepuuga püksid riputada. Vähemalt esimene idee kargas mul selline pähe, juhuks, kui sa seda kuulda tahtsid :)

      Kustuta

Postita kommentaar