köögis: viigimarja-kitsejuustukook

Sügiseti kohe on nii, et valminud viljad lausa kutsuvad midagi endast valmistama. Nii juhtus ka mõned päevad tagasi, kui ma silmasin poes hunnikut imeilusaid viigimarju. Senini on minu kokkupuude nendega olnud õige põgus ja tegelikult polnud toona leti ääres seistes aimugi, kuidas parimaid välja valida või mille järgi küpsust hinnata. Aga mu silme ees keerlesid kõik nähtud isuäratavad pildid viigimarjadest ning ma ei saanud ka niisama sealt minema jalutada. Noppisin viis tükki välja ning jäin ootama mõnda head ideed, milleks neid kasutada.



Kui aeg, millal viigimarju kasutada, oli välja mõeldud (sest pühapäevad ja koogid käivad ju ikka käsikäes), läks ülejäänud juba lihtsalt. Kookide puhul eelistan ma iga kell tarretunud variante küpsetatutele ning pigem mahedat maitset läilale. Nii plaanisin kasutada täidises kitsejuustu, mida ainult endaga arvestades oleksin lisanud terves toorjuustu koguses. Seega on ülejäänud retsept siin vastavalt eelistustele mugandatav.


Põhi:
100 g musta leiba
100 g šokolaadiküpsiseid
100 g võid

Täidis:
300 g kitsepiimast toorjuustu
1-2 sl suhkrut
4 dl vahukoort
50 ml piima
2 sl želatiini
viigimarju


Riivi leib peeneks ning purusta küpsised. Sulata või ning sega kõik ühtaseks. Vajuta mass küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale.
Riivimiseks on parem kasutada pigem kõvemat leiba. Mina kasutasin vanaema tehtut, milles sees ka seemned, mis annavad põhjale lisamaitset. Kes kasutab poeleiba, võib soovi korral lisada hakitud pähkleid või seemneid. 


Täidise jaoks sega toorjuust suhkruga ning vahusta koor. Sulata želatiin piimas kuni see on täielikult lahustunud.


Sega omavahel toorjuust ja vahukoor ning kiirelt sisse ka sulatatud želatiin. Vala segu põhjale. Lõika viigimarjad viiludeks ning aseta täidisele neid õrnalt vahu sisse vajutades (et pind jääks ühtlaselt sile). Pane kook kolmeks tunniks külma tahenema.


Mina serveerisin kooki kreekapähklite ja sektoriteks lõigatud viigimarjadega, mille hapukasmagus maitse lisas tasakaalu ja mahlakust. Magusama armastajatele tegin juurde ka karamellikastme. Ats arvas, et alles tänu sellele kook paraja tummisuse saavutaski. Karamellikastmetega on mul aga veidi kehvad lood, sest need tahavad mul haruharva välja tulla. Kui kellelgi on mõni hea nipp või kastmeretsept varuks, võib julgesti jagada! Seniks aga mõnusat maiustamist!


Kommentaarid

  1. Selle postituse peale on mul ainult üks sõna: "Nammmm..." :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõtle kui pikaks see sõna veel maitstes veniks! :)

      Kustuta
  2. See näeb väga mmmaitsev välja. Minuga juhtus hiljuti just sama asi poes. Üks retsept on mul silme ees juba pikemat aega, aga ei olnud mina juba mitu aastat Tartus poodi leidnud koos viigimarjadega. Ja siis lihtsalt nina ees ilusad ahvatlevad viigimarjad ja ma tegin seda, mis sinagi, ostsin neid ja tegin viigimarja pirukat koos kitsejuustuga. Mulle väga maitses. Retsept siit raamatust http://www.siljafoodparis.blogspot.com.ee/2013/11/sokolaadikreem-raamatust-lihtsad.html

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pean nüüd kiiresti minema poodi seda retsepti uudistama, sest tundub, et siin veel mõned päevad neid viigimarju poodides jagub! Aitäh vihje eest :)

      Kustuta
  3. Millises poeketis sa nii ilusaid viigimarju nägid?
    Mulle viigimarjad väga meeldivad. Rohkem küll kuivatatud kujul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Prismadest olen mina ostnud, aga nad on poole nädalaga kilohinda pooleteise euro võrra kergitanud - ilmselt joostakse tormi. :) Mul just oli kuivatatute tõttu veidi ettevaatlik suhtumine, sest pidasin neid väga magusaks. Aga valminud viljana on mõnusalt hõrgud, kerge hapuka nüansiga isegi.

      Kustuta
    2. Jah, magusad on küll. Kommi asemel! :)

      Kustuta
  4. Tuleb endale see retsept salvestada, sest mul kasvavad viigimarjad lausa aias (elan Itaalias). Küpsuse kohta aga..mida lillakamad & pehmemad viljad, seda küpsemad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei saa salata, et aias kasvavad viigimarjad tegid korraks kadedaks! :) Aga kas sellel pehmuse astmel on ka olulisus? Meil siin on osad ikka väga muljutud olekuga, seepärast olen korvi pistnud pigem veidi kõvemaid.

      Kustuta
    2. Väga muljutud ei tasu tõesti võtta. Lihtsalt kui nad on kõvad, siis ei tasu osta :)

      Ise vaatangi eelkõige värvi (mida lillakamad, seda parem) ning lisaks tasub vaadata "avanemist" ehk kui palju on ots avanenud :)

      Kustuta
    3. Aitäh nippide eest! Nüüd oskan poes targema pilguga valida. :)

      Kustuta
  5. Iga kord, kui sa mõne retsepti postitad, hakkavad mul süljenired suunurkadest alla voolama ja mõtlen, et no seda pean kindlalt proovima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No egas muud üle vist jää. :) Kas teil sai see Whole30 läbi?

      Kustuta

Postita kommentaar