isadepäev: pähklivõiküpsised

Isadepäevaks on paljudel ikka komme miskit head valmistada. Ka mul on fotoalbumis pilte, kus seisan, taldrik käes, uhkelt vahvaid võileibu demonstreerimas, mille valmistamisõpetus oli Karupoeg Puhhi kokaraamatus. Vahel on tore aga end ümber häälestada ning hommikuse üllatuse asemel koos isaga kokata. Sest mis saaks olla parem kink kui koos veedetud aeg! 
 


See retsept jõudis minuni tegelikult juba üle kümne aasta tagasi, mil ma sain jõuludeks klassiõe käest loosipaki sees portsu neid ise tehtud krõmpsuvaid küpsetisi. Mäletan, et olin toona veidi pettunud, et sain miskit, millest ei jää erilist mälestust, sest kaob lihtsalt kõhtu. Jagasin sõbralikult oma kinki teiste klassikaaslastega ning kui neid ise maitsesin, oleksin tahtnud kõik kiivalt endale hoida - nii head olid! Pähklivõiküpsised on tõesti sellised, mis maitsevad ka minusugusele mitte väga suurele küpsisesõbrale. Ühtlasi said need peaaegu üleöö ka Atsi lemmikuteks ning ta uurib ikka aeg-ajalt nende uuesti tegemise kohta. Seega tundus paras võtta isadepäeva puhul ette üks issi-tütre ühiskokkamine.


50 ml toasooja võid
100 ml pähklivõid, soovitavalt krõmpsuvat
100 ml suhkrut
100 ml pruuni suhkrut
1 muna

250 ml jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
0,25 tl soola



Sega omavahel võid, suhkrud ja muna ühtlaseks. Teises kausis sega jahu sisse küpsetuspulber, söögisooda ja sool.



Sega või- ja jahusegud omavahel kokku ning aseta kausiga vähemalt 15ks minutiks külmkappi.



Vooli tainast Kreeka pähkli suurused pallikesed ning vajuta käega lamedaks. Võid kahvli või mõne vormi abil teha küpsistele ka mustri. Aseta küpsised plaadil teineteisest u 5 cm kaugusele ning küpseta 180 kraadi juures kuni need on tardunud, kuid mitte kõvad. Meil on tavaliselt plaaditäis ahjus maksimaalselt 15 minutit. Enne üksteise otsa ladustamist lase neil täielikult jahtuda. Retseptis toodud kogusest valmib u 40 küpsist, mida on hea klaasitäie piima kõrvale hammustada. 



Küpsisetegu on piisavalt lihtne ettevõtmine ka pisematele pereliikmetele ning isadele, kes igapäevaselt köögis ei toimeta. Seega soovitan julgelt proovida ning tänase puhul just valmistada midagi oma isaga koos. Mulle tundus, et selline toiduvalmistamine oli igati mõnus ja asjalik ning ehk saabki nüüdsest alates pähklivõiküpsiste tegemine olema Mirdi ja Atsi teha. Noh, loota ju võib!


Kommentaarid

  1. Mmm, küpsiste isu tuli kohe peale... :)

    www.dodolce.com

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õigustatult, need on täielikult väärt järele proovimist! :)

      Kustuta

Postita kommentaar