nipp-või-asi: saabaste lukk pidama

Nädalas mitmel korral taban end arutlemas, kui paljud parasjagu seljas olevatest riideesemetest on pärit teiseringipoest. See protsent jääb tavaliselt üle viiekümne. Siiski on reeglina asju, mida ma taaskasutusest ei soeta: pesu, sukkpüksid, aga ka enamasti ka kingad. Nende viimastega on mul lihtsalt seni veidi nihu läinud. Üks eredamaid lugusid meenub umbes viie aasta tagant, kui olin ostnud kaltsukast ilusad helehallid kontsakingad, mis sobitasin hoolikalt valitud riietuse juurde, et minna Estoniasse kontserdile. Nii pea, kui minu jalg astus üle teatrimaja ukseläve, rebenes kinganina juurest nahk sedasi, et ma seisin õnnetult, varbad piilumas uuest avast, paigal ning ei teadnud, mida edasi teha. See kogemus ei andnud mulle erilist usku enam igapäevaseks käimiseks sobivaid jalatseid kasutatud asjade poest leida.



Sel sügisel olin ma pikalt sobivate madalate poolsaabaste otsingul, üsna lootusetult. Korraga hakkasid mulle aga silma Paavli Kaltsuka e-poes ühed sobivad: täitsa minu numbrile, soodsa hinnaga, täisnahast ning pealtnäha ka peaaegu uued. Ometi jätsin selle ostumõtte sinnapaika, sest eelnev kehv kogemus oli ikka veel meeles. Aga seal nad siis olid, kaks päeva hiljem ikka veel alles ning ma mõtlesin riskida. Juba järgmisel päeval käisin neil järel ning need osutusid ülimugavaks ja täpselt parajaks. Küll selgus aga esimesel pikemal jalutuskäigul, et mõlema saapa lukud vajuvad juba pärast mõnikümmet sammu poole peale lahti. Sinna see koer siis maetud oligi! Jalanõud on seni mulle tundunud ikka asjad, mida ma ise parandama ei asu. Aga ma ei raatsinud ka soodsat ostu muuta tohutult kallimaks näiteks lukuvahetusega. Seepärast otsustasin selle luku panna kinni püsima omal jõul ja nõul (või no veidi emmega nõu pidades). Ning nagu mulle äsja selgitati, et tagant lukuga saapad kipuvadki lahti minema, siis jagan seda väikest nippi ka teiega - ehk läheb kellelgi vaja!


Vaja läheb: vilti, viltimisalust ja -nõela (või paksemat viltkangast), tugevat liimi, peenikest saabastega sama värvi kummi, kahte pesulõksu


Keri vilti mõned korrad ümber sõrme ning libista siis maha tombuks. Torgi nõelaga seni, kui see on saavutanud sobiva paksuse, suuruse ja tugevuse. Võid kasutada ka paksemat viltkangast, millest lõigata paraja ringi välja. Isevilditu eelis peitub just tugevuses, hiljem ei tõuse sel servad üles.


Torgi nõelaga läbi ka servad. Minu nööp tuli umbes üheeurose suurune. Kanna ringi keskele liimi nii, et ääred jääksid mõne millimeetri ulatuses puhtaks. Leia oma saapa ülemise ääre lähedal koht, mis ei jääks otseselt lukule ette ning ei häiriks kandes ning kleebi nööp sinna.


Vajuta nööp tugevasti kinni ning pane paariks tunniks pesulõksu pressi alla. Aja kumm läbi lukukelgu (ava, millesse kinnitub ka tila) ning lõika parajaks (nii, et kinni tõmmatuna ulatuks see saapa sees oleva nööbi ümber).


Tee kummi otstesse neid ühendav sõlm ning lõika otsad võimalikult selle lähedalt ära. Kandmisel, kui lukk on kinnises asendis, tõmba kumm ümber sisse kleebitud nööbi. Sõlm peaks sedasi jääma nööbi alla peitu ning ei tohiks kuidagi hõõruda. Esimesed korrad võib olla keeruline täpset nõksu kätte saada, kuidas sõrmi saapa vahele susata, aga teatud aja pärast tekib vilumus.


Vilt on saapa sees hea lahendus, sest ei torgi ega hõõru sokke või sukkpükse topiliseks. Ning mis kõige tähtsam - lukk püsib nii kindlalt üleval ning pole enam vaja igal tänavanurgal peatuda, et seda üles vedada.



Kommentaarid

  1. Oi, need saapad teevad küll kadedaks! Olen just ise uute talvesaabaste jahil ja nagu mulle kombeks, tahaks need ikka teiselt ringilt leida. Eks paistab, kas mul siinsel turul õnne ka on. Sinu parandus on igatahes geniaalne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Olles näinud sinu seniseid saake, usun, et leiad kindlasti midagi põnevat ja ilusat. Ega isegi talvesaabastest ära ei ütleks :)

      Kustuta
  2. Mul hoopis teemaväline/teemasisene küsimus. Nimelt on mul paar jõulukaunistuse ideed, aga värvilise vildi otsingud on siiani olnud viljatud, kust sina enda vilti hangid ja kuhu hinnaklassi need jäävad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa mõtled viltimisheiet, mida selles postituseski olen kasutanud? Kui nii, siis enamasti hoian silmad lahti kõikvõimalikel laatadel. Aga ka Tallinnas Karnaluksis on päris hea valik, siit lehelt leiad ka hinnad: http://shop.kl24.ee/viltimine_felting/&lng=11/#s252

      Kustuta

Postita kommentaar