jõulud: valik tegevusi jõuluõhtuks

Jõulud on vaieldamatult minu lemmikpüha. Perega koos olemine ja aastast aastasse kindlad traditsioonid teevad need tuttavlikult õdusaks. Samas on tore aeg-ajalt lisada sissekujunenud tegevustele uusi. Mõned neist võivad hakata niivõrd meeldima, et leiavad tee iga-aastaste ettevõtmiste sekka. Panen teile kirja mõningaid mõtteid, mida meie omakeskis oleme korda saatnud erinevatel aastatel.


1. Ennustused
Pärimuse kohaselt on jõulude paiku ennustatud tuleva aasta saagi, aga ka inimsaatuse osas õlgede lakkeviskamisega. Et talus meist paljud oma jõule ei pea, võib asja lahendada teisiti. Ühe võimalusena võib võtta teatud arv väikeseid esemeid, mis sümboliseeriks mingit sündmust või eluetappi (võti - kodu; sõrmus - abielu/kaaslane; lutt - laps; münt - raha; puuleht - tervis; paberitükk - töö; jne). Seejärel peaks need asjad asetama tasside alla (igale asjale eraldi tass). Kui tassid piisavalt segatud, saab soovija valida ühe neist ning kergitades näha, mida talle tulev aasta toob. Selliselt olen mina ennustanud mitmeid kordi oma elus ning pannud tähele, et sümbolisse tuleks suhtuda kui teemasse, mis on järgmisel aastal aktuaalne (nt saades tassi alt võtme, ei tähenda see, et tulekul on koduvahetus, vaid uuel aastal on kõik koduga seotud tähelepanu keskmes). Kui asjale selliselt läheneda, siis on minul ennustused eranditult paika pidanud.


2. Jõulujutud
See tegevus vajab veidi rohkem aega ettevalmistuseks, kuid pakub see-eest ka kõige ajamahukamat tegevust jõuluõhtul. Otsi ja kirjuta välja nii palju jõulujutte või muistendeid kui on jõululauas inimesi. Võid valida igaühele konkreetse või jagada need juhuslikult nende vahel ära. Esiteks saab osaleja ise elamuse, kuid tal on võimalik seda ka teistega jagada. Loost võib teha sarnaselt eelmisele tegevusele järeldusi tulevaseks aastaks või kasutada seda kingi lunastamisel, kui salmid / laulud jäänud õppimata.


3. Pildinurk
Kõikvõimalike sündmuste puhul on populaarsust kogunud erinevad pildinurgad (photobooth'id). Need annavad hea võimaluse perekonnal end koos jäädvustada ning muust tegevusest soovi korral kõrvale põigata. Jõulude puhul on hea kasutada ka erinevaid teemakohaseid rekvisiite nagu põdrasarved, jõuluvanahabe, päkapikumüts ja muu selline. Kui enda käsi ei näi sobivaid kujundeid välja lõikavat, siis internetis on ka palju tasuta printimiseks mõelduid (nt siin). Meie kasutasime paar aastat tagasi grilltikkude otsa kleebitud abivahendeid ning pildinurk osutus äärmiselt populaarseks. Ja seda kõikides vanustes inimeste hulgas. Kusjuures eelmiste aastate pilte on tore hiljem ilmutada ning aasta pärast jõuludel ka seintele meenutamiseks riputada.


4. Jõuluviktoriin
Pimedale ajale omaselt sobib ka jõuluõhtusse igasugune mõistatamine. Võid jagada seltskonna rühmadesse või igaühel lasta eraldi vastata. Küsimused võiksid olla jõuluteemalised ning erinevaid vanuseid silmas pidades valikvastustega. Kellel poleks siis huvitav teada saada, mis on jõuluorikas, kust kandist on pärit komme tuua kuusk tuppa või millise jõuluteemalise rekordi püstitasid Hondurases ligi 3000 inimest. Ja auhinnaks võib kinkida spetsiaalselt küpsetatud eriti suure piparkoogi!


5. Laululehed
Mis on jõulud ilma lauludeta? Üle-eelmise aasta pühade ajal ütles mu onu, et ta igatseb väga kuulda vanu tuttavaid jõululaule. Miks mitte teha kõikide lemmikutega laululehed, et ununenud sõnade tõttu ükski laulmata ei jääks!?


6. Sõnade otsimise mäng
Tahaksid korra laua tagant või tooli pealt püsti tõusta? Seljasirutamise hetki saab samuti sobivalt tegevustega sisustada. Koosta seinale suur tähtedest koosnev paber, kus inimesed saaksid mööda minnes leida jõuludega seotud sõnu ning ringe tõmmates neid märkida. Sellest, mida sõnade otsimise mängu koostamisel täpsemalt järgida, kirjutasin SIIN. Kel pole tahtmist aga nullist alustada, siis jagan hea meelega teiega ka jõuluteemalist sõnamängu seinale riputamiseks. (Viimase faili puhul on oluline meeles pidada, et lehed jooksevad failis tulpade kaupa ning seetõttu moodustavad lehed 1-4 esimese tulba, 5-8 teise tulba ning 9-12 kolmanda tulba.) 



7. Tegevuste / küsimuste kaardid laual
Tuttavas seltskonnas seda ilmselt ei juhtu, et jutt otsa lõppeks, kuid vahel on lihtsalt tore kuidagi vestlust suunata. Selleks võid teha lauale hunniku tegevuste ja küsimuste kaartidega. Kellel iganes tuleb tuju, saab sealt võtta ühe ning seeläbi luua õhtusse veidi põnevust juurde. Kaartide koostamisel lase fantaasial lennata - vastajal võib paluda kehastuda teistele mõistatamiseks sulavaks lumememmeks; meenutada võimalikult palju laule, milles sees sõna "kuusepuu"; pärida lemmiku jõuludega seotud mälestuse kohta või panna nad valiku ette, kas nad pigem kingiksid midagi, mida inimene vajab või tahab?


8. Sildimäng
See on meie peres kindlasti enim mängitu. Igaüks kirjutab paberile mõne inimese või tegelaskuju nime ning kleebib selle naabrile otsmikule või kinnitab pesulõksuga seljale. Seejärel peab arvaja mõistatama, kes ta on. Kaaslastelt saab küsida vaid "kas"-küsimusi. Jõulude puhul võib paluda mõelda temaatilistele tegelastele, nt piparkoogimehikesele või jõuluhanele. Või hoopiski võtta arvamisaluseks ajale sobivad filmid, raamatud jms. Rohkelt naeru on selle mänguga kindlasti tagatud!

Tegevuste ideid on tegelikult veelgi, aga et mõni asi leiab katsetust alles tänavu ja nii mõnigi pereliige tavatseb siin lugemas käia, siis ei saa ometi üllatust rikkuda. Loodan, et leiate ehk sellest valikust miskit, mis paneb mõtted tööle koduse, töise vm seltskonnas peetava jõulupeo rikastamiseks. Sest söömisele, saunas käimisele, jutustamisele, kinkide jagamisele ja muule iga-aastasele on vahel tore lisa pakkuda!

Milliseid tegevusi teie peres jõulude ajal tehakse?

Kommentaarid

  1. Kas jõuluviktoriiniks on sul ka mingid template'id olemas? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellist jagamisväärset kahjuks mitte. Tegelikult on parem ka ise teha, sest nii saab valida küsimusi, mis pakuksid Su lähedastele huvi ja lugeda põnevat materjali ning saada isegi targemaks (soovitan kasutada näiteks Rahvakalendrit või internetis Bertat - http://www.folklore.ee/Berta/). Kusjuures minu jaoks on näiteks just valikvastuste koostamine põnev ja naljakas. :) Guugeldades võib leida ka erinevaid õpilaste koostatud küsimusi, mis annavad ideid.

      Kustuta
  2. Nii mitu head ideed.
    Tänud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole tänu väärt! Head ideed on ikka mõeldud jagamiseks. :)

      Kustuta
  3. Aitäh! Aitäh! Aitäh! :) Oled elupäästja! Ma kohe võtan siit kõik või pooled ideed kasutusse ja ei peagi enam pead murdma. Üks mure vähem ses jõulustressis :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jõulustressi pole küll vaja, seega on ainult hea meel, kui sain kasulik olla. :)

      Kustuta

Postita kommentaar