tee ise: kangast seinakaunistused

Ma ei tea, kuidas teil, aga mul on küll kevad juba südames. Muudkui tuulutan tube, plaanin suurt koristust, unistan õhuliste kleitide ja seelikute kandmisest ning tahan pidevalt tuppa midagi värsket tuua. Pole ka ime - kevadise pööripäevani on jäänud vähem kui nädal. Ja kaugel need munadepühadki on!
Mulle meeldib mõte, et kodu on pidevas muutumises ning võtab näo vastavalt sellele, millises aastaajas või olulises hetkes me ise kulgeme. Meie elutoast viivad erinevatesse ruumidesse kaks peaaegu üksteise kõrval asuvat ust. Nende vahele jääb aga kitsuke riba puhast seinapinda, mida ma pühade ja tähtpäevade saabudes tavatsen kaunistada. Selleaastane kevad ei ole erand.


Ideede väljamõtlemisega käsikäes vasardab mul peas küsimus, kuidas saaks kasutada ära kogunenud riidetükke või vanu rõivaid, mida päris ära ei raatsi visata. Kangad on selles mõttes alati heaks variandiks, et neid leidub erilisemates ja suuremas valikus mustrites kui pabereid. Lisaks toob minu meelest tekstiil tuppa hubasust ning sellega on rohkem võimalusi (vähemalt minu oskuste kohaselt) lahendustega mängimiseks. Nii leidis täna seinal koha üks vana suvekleit, mille tegumood ei passinud enam hästi. Ideaalse tulemuse jaoks oleks ma muidugi tõmmanud kanga puidust tikkimisrõngastele, aga neid mul kodus üle ühe pole ja eks neid ole seinale ajutiselt ka keerulisem kinnitada. Seega pidi appi tulema papp, mis aitas samuti luua kõrgendatud pinna.


Vaja läheb: kangast (liimimiseks sobivad kõige paremini õhemad puuvillased kangad), pappi, liimi, sirklit (või mõnda ümmargust anumat), tahvlinätsu


Triigi alustuseks kangas sirgeks, siis on hiljem lihtsam liimida. Joonista sirkliga või mõne ümmarguse anuma järgi papile ring ja lõika see välja. Mõni lainepapp on paksem ning annab piisava kõrgenduse. Õhemate puhul kasutasin mina kahte-kolme kihti, mis omavahel liimisin kokku. Ei maksa muretseda, kui papp pole piisavalt sirge või tuleb ring mitmest tükist kokku lõigata - kanga alt ei paista see välja.


Kui kasutad heledat kangast, siis soovitan beeži värvi papi puhul kleepida kangaalusele kihile peale ka valge paberi. Kata kõige pealmine kiht liimiga ning kleebi riide külge. Silu pealt poolt kangas ühtlaseks ning vaata, et sisse ei jääks kortse. Keera ketas ümber ning kanna liimi ringist väljapoole jäävatele servadele. Seejärel kleebi need kiiresti tagumisele küljele. Kõige ühtlasema tulemuse saad, kui kleebid väikeste juppide kaupa järjest ringiratast. Edasi pole muud, kui panna ringi tagusele tahvlinätsu ning asetada seinale.


Tegelikult saab sedasi teha erinevaid kujundeid. Meil olid näiteks varem tehtud samamoodi Mirdi nimetähed tema toas. Peaasi, et tulemus oleks piisavalt kerge, et neid nätsuga kinnitada saaks. Kujunditega annab aga luua erinevaid mustreid, sättida neid laiali või ritta. Seega hea võimalus ka lastele endile kujundada kodu väljanägemist.
Mis puutub aga kangaste vähenemisse, siis seda väga kuskilt otsast ei paista. Vähemalt Ats küsib mult pidevalt, et kui ma koguaeg miskit jälle kasutan, et kuidas siis ruumi juurde ei tule!

Kas teil on kodu juba kevadkuues?


Vaata ka, kuidas teha munadepühaks seinale mustikavartest jänes või kokkupandav lind.

Kommentaarid

  1. Meie kodu veel kevadkuues pole, aga paistab, et sain siit just inspiratsiooni! Geniaalne idee igatahes! Ja äkki mõjub kahandavalt ka minu kangavarudele ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm lugeda, aitäh! Ehk paned kuskile enda lahendusest ka pildid üles - oleks põnev uudistada. Aga mulle tundub, et kangavarude kahanemisele aitab siiski kõige paremini kaasa see, kui miskit uut ei lisanduks :)

      Kustuta
  2. Väga armsad seinakaunistused. Sinu kevad algab seinalt!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, tundub küll, sest need püsivad vähemalt kauem kui hetkel müügil olevad lilled vaasis. Aitäh ka!

      Kustuta
  3. Tõesti kaunis ja geniaalne lahendus!

    Aga seda tahvlinätsu nimetatakse tarraks :).
    Kõik nimetavad seda kuidagi omamoodi, mina nimetasin seda ennem seinanätsuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, nende õigete mõistete leidmisega on mul alati probleeme. Ma ise kasutan igapäevaselt lihtsalt nimetust näts (ja takjapaela puhul näiteks krõps). EKI soovitab kasutada üldse sõna "kleepkumm". Aitäh ka muidugi! :)

      Kustuta

Postita kommentaar