nipp-või-asi: säti raamatud ritta

Sorteerimine, süsteemide loomine, loogilisse järjestusse panemine - need on tegevused, mis kohe tõsiselt mu silmad särama panevad. Seejuures meeldib mulle mõelda välja pidevalt uusi ja toimivamaid variante. Nii on mul näiteks riidekapis asjad rippunud nii varruka kui kehapikkuse, kangapaksuse, mustrite ja värvide järgi. Raamatuid olen seevastu kippunud hoidma lihtsama loogika alusel - sarnaste teemade ja autorite nimede põhjal riiulitesse komplekteeritult. Ja kuigi mu silmadele tohutult meeldib see mõne aja tagune trend liigitada neid värvide järgi, ei suudaks ma nii vist midagi üles leida.


Ühel hetkel hakkas mind tohutult segama see, et riiulid on nii sigrimigri ilmega, täis topitud ja üldsegi mitte seda õiget tunnet loovad. Fakt on aga see, et ma kasutan igapäevaselt päris palju erialast kirjandust ning seetõttu ei jäänud palju võimalusi alles. Mida ma silmas pidasin ümberkorraldustel, mida teilegi soovitada?

1. Vali välja kolm-neli põhitooni, mille alusel tõsta raamatuid ümber. Sageli on võimalik panna soovimatut värvi raamatud kas teise ritta või mõnda laealusesse (rohkem peidetud) kohta. Mina teadsin kohe, et kõik punased, oranžid ja muud sellised toonid peavad silma alt ära kolima. Tasub ka vaadata, milline kaas ilmub nähtavale osade raamatute lahtiste ümbriste alt - ehk sobib su riiulisse paremini!

2. Hoia raamatuid teemapõhiselt. Näiteks jätsin ma vene autorid kõik ühte riiulisse, kuid ühe kirjaniku teosed võisid sattuda erinevatesse ridadesse selle põhjal, mis värvi need olid. Nii leiab siiski kerge vaevaga soovitud raamatu üles.

3. Tõsta silmakõrgusele raamatud, mis loovad ühtlasema mulje. Mugavuse mõttes kipuvad sellele kõrgusele sattuma tavaliselt loetumad teosed ja lemmikkirjandus. Esmasesse nägemisvälja võiks aga panna sama kõrguse, paksuse või kaanematerjaliga raamatud. Näiteks vanemate raamatute seljad on sageli beežikamad kui uutel, nii tasub need ka pigem eraldi tõsta. Samas, kui sul on palju erinevaid raamatuid, siis sarjade kokkupanemine võib jätta ülejäänud riiulitest sassis mulje.


4. Loo raamatutele vahele õhku. Massiivsemate riiulite ja väiksemate kodude puhul tekib tahtmine anda elamisele õhulisem mulje. Seda aitab saavutada raamatute erinevat pidi paigutamine (püsti, pikali, kaanepilt väljapoole jne), vähemate raamatute kasutamine mõnes riiulis ja aksessuaarid (purgid, vaasid, nipsasjakesed, piliraamid, kastid jms). Õhulised riiulid on eriti olulised tubade keskele asetatud riiulites, sest lasevad nii rohkem valgust läbi ning vähem asju tasub panna alati ülemistele riiulitele. Atsi meelest on see ruumi raiskamine, aga mina ütlen, et õigustatult!

5. Vabane üleliigsest. Raamatuid ümber tõstes märkad ilmselt, et huvid on muutunud kirjanduse osas või on sattunud koju mõnda teost topelt. Soovitan valida välja mõnedki, mis siis näiteks edasi kinkida. Kunagi Indias käies nägin toredat lahendust, kuidas inimesed jätsid rannakohvikusse reisile kaasa võetud ja läbi loetud raamatuid. Kirjutasid sinna sisse oma nime, päritoluriigi ja kuupäeva ning sarnased andmed lisasid sinna kõik, kes järgmisena teost lugesid. Miks mitte toimida nii ka väljasorteeritutega? Annab hea vabanemise tunde sulle, teeb kellegi õnnelikuks ja kokkuvõttes saab riiulitesse õhku juurdegi.

6. Lähene mänguliselt. Võib-olla sobib raamaturiiulisse hoopis purk, milles hoiad vannitoas vatipatju? Tõsta ümber! Mõni kaanepilt on nagu kunstiteos? Kasuta seda selliselt eksponeerivas asendis! Tahaks veidi omaloomingut või nalja lisada? Proovi raamatuselja luulet!

Mille alusel te kodus raamatuid sorteerite? Milliseid nippe soovitate?

Kommentaarid

  1. Mina sorteerin kodus raamatuid üldiselt suuruse aluselt - suuremast väiksemaks. Hetkel on raamatud veel kapis, aga kolimise käigus tuleb taas riiulile ümber tõsta. Panen kindlasti mõne su nipi kõrvataha!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kus juures olen kuulnud soovitusi, et kõigepealt tasukski panna riiulites paika kõige suuremad raamatud ja siis vaadata, kuidas teisi paigutada. Meil mõni teos on kohe nii suur, et selle saabki ainult pikali asendisse panna, sest muidu ei mahu ära. Teil saab siis põnev mõelda olema, sest raamatutega saab kodule minu meelest mõnusat hubasust ja nägu anda! :)

      Kustuta
  2. Ma olen ka see, kes suuruse järgi sorteerib. :) Ja iga kord ma mõtlen, et miks peavad kõik raamatud olema eri suuruses. :) Et võiks olla vähemalt mingid standardmõõdud. Aga ikka juhtub, et kui nt 5raamatut on ka ühekõrgused, siis ikka peab üks neist olema laiem, kui teised. Jube tüütu mu meelest. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tüütu ühtlase pildi armastus :) Mõistan hästi, ma olen sellistel juhtudel üritanud ka paksuseid varieerida, sest muidu jääb see üks jämedam veel eriti teiste üktseisele sarnaste vahelt silma kriipima.

      Kustuta
  3. Ma olen alati mõelnud, et raamatuid sorteeritakse teemade ja sisu kaupa. Kuidas te suuruse järgi sorteeritud raamatutes orienteerute? Krimi ja fantaasia ja põhjamaade romaanid ja näitekirjandus ja varane Euroopa kirjandus so enne 20. sajandit ja seda kõike panete värvi ja suuruse järgi? Kuidas te pärast üles leiate?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Paula, nende küsimuste eest! Nagu ma enda arvates postituses ka mainisin, siis selline üdini värvide ja suuruste järgi sorteerimine mulle ei sobi ka. Just samal põhjusel, mis Sa mainisid - ülesleidmine on raskendatud. PildiL on näha, et mul on liigendatud raamaturiiulid, mille puhul on võimalik kasutada paralleelselt mõlemat süsteemi. Ühes riiulis on üks teema, aga jaotuvad nad kahte ritta suuruste ja värvide alusel. Pean ütlema, et mu elus on olnud perioode, kus olen kõik raamatud sisestanud Exceli tabelisse ning loonud ka riiulitele tähistatud süsteemi. Sellise viisi kasutamisel ja jälgimisel on võimalik raamatud riiulites täitsa segi lüüa teemade osas ning ülesleidmine siiski võimalik. :)

      Kustuta
  4. Exel on muidugi tore, aga ikkagi veits tülikas. Saab muidugi teha ka kataloogi nagu raamatukogus :)
    Kõik sõltub ikkagi lõpuks raamatute hulgast.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda kindlasti! Exceli andmeil oli meil kodus toona 973 raamatut, seega kulus süsteem marjaks ära :)

      Kustuta
  5. Nii, aeglane Eveli jõuab ka kommenteerima :) Mul küll ammu loetud ja enam täpselt ei mäletagi, mida kirjutada tahtsin, sest mõtteid tekkis palju. Mul on hea meel lugeda, et on teisi raamatuhulle veel. Praegu käib ümberringi tohutu asjadest vabanemise kampaania ja ma siis hirmuga mõtlen oma raamaturiiuli peale...
    Mul on raamatud enamasti teemade kaupa sorteeritud. Kuna hetkel oleme ikka veel "kolimise" faasis, siis ilukirjandus on üldse kuskil kastides ja väljas on pigem käsiraamatu tüüpi raamatud. Nii ootan aega, kui saame korralikud raamaturiiulid ja saaks kõik raamatud ilusti kättesaadavaks teha. Selline väikeste sektsioonidega riiul, nagu teil, tundub sorteerimiseks hea olevat. Panen kõrva taha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja veel aeglasem Laura vastama! :) Ma arvan, et inimesele peavad ikka mõned rõõmud alles ka jääma ning raamatute kogumine on see kõige pikaaegsema tarbimisväärtusega leitud harrastus. Mõtle ise, kui õnnelikud me oleme (ega ma muidugi ei tea, aga oletan, et sa ka), kui leiame vanaema pööningult või riiulist mõne teose, mis paneb silmad särama, tekitab uudishimu või vastupidi nostalgiat. Ei tasu oma lastelastele sedasama rõõmu siis keelata :)
      Mis puutub riiulite hakkimisse teemade kaupa, siis see hõlbustab ülesleidmist tõesti. Saab ju pikkadelegi vahele mõne eseme tõsta või kohati raamatuid märgisena teistpidi asetada. Eks siis ole peagi teie tulemustest näha pilti ehk!?

      Kustuta

Postita kommentaar