tee ise: vihmavarjust õuetumba

Alati ei lähe asjad nii nagu sa oled need peas valmis mõelnud, vahel võib lõpplahendus olla hoopis paremgi. Umbes nii juhtus mitmeti ka ühe esimese meisterdusega, mida ma Nipiraamatusse plaanisin. Teadagi on sügise mõtteliseks paralleeliks värviliste lehtede kõrval ka vihmasabinad. See pani mind aga veeretama ideid vihmavarjude taaskasutuse üle, sest paratamatult annavad need suuremas tuules ükskord otsad. No ja kas poleks geniaalne mõte teha ühest katkise sõrestikuga sirmist näiteks....ajakirjahoidja? No kindlasti oleks! Ainult, et ükskõik, mispidi ma seda ideed ka ei kaalunud, sai selgeks, et sel juhul võiksin võtta kasutusse hoopis tavalise kanga - varju kuju jääks täiesti kasutamata. No aga kui sa ei tee ajakirjahoidjat, siis võiks teha ju hoopis meie sügishooaega eriti pasliku õuetumba, kas pole!?

Üks asi on välja mõelda idee, aga eriti "tore" on istuda selle otsas siis, kui sul pole vahendeid - ilmselgelt olin varem katkiste vihmavarjude äraviskamise usku. Minu õnneks toimivad ses osas ikka ääretult hästi sotsiaalmeedia grupid ja leheküljed, kus võib julgelt hõigata, et otsid näiteks üht katkist pesuresti (ka see on järele proovitud!). Mis selle kuivatusatribuudi kõrval siis inimestel katkist vihmavarju alles pole hoida! Ja kui eriti hästi läheb, tabab sind lausa pakkumistelaviin, mille seas ka imetabase Marimekko mustriga isend. 

Igatahes, mis ma nüüd öelda tahtsingi - see õuetumba on meie peres kasutuses juba neljandat aastat ja selle aja jooksul pole ta ilmutanud vähimaidki kulumismärke. Vastupidi! See päriselt leiab kasutust nii maal kivipõrandaga toas kui niiskel murul. Tänu tugevalt poroloonile, mis täiteks, on selle peal hea istuda nii täiskasvanuil kui hüpata ja lösutada pere pisematelgi. Ja üks asi on veel selge - kui edaspidi peaks meie pere mõni vihmavari katki minema, siis pole palju vaja mõelda, mis taga edasi teha!

Vaja läheb: vana vihmavarju, joonlauda, markerit, teravat nuga, nööpnõelu, õmblusmasinat, vahariiet või presentkangast (umbes 70 x 70 cm), porolooni (pigem ruudukujulist, umbes 60 x 60 cm), lukku, nööpi, niiti, nõela

* Õpetus tuleb välja kaheksast sektorist kokku õmmeldud vihmavarjudest, aga ole mureta – enamus sirme on sellised! 


Haruta vihmavarju katteriie sõrestiku küljest lahti. Aseta poroloon riide keskele nii, et selle iga nurk jääks ühe vihmavarjukatte moodustava sektori keskele. Aseta kõige peale kivi või raamat, et kangas paigast ei liiguks. Leia üles sektorite küljeõmblustel need kohad, kuhu kinnitus sõrestik, mis vihmavarju lahti tehes langes tipust esimesena allapoole. Märgi need kohad markeriga poroloonile ettevaatlikult kanga servi kergitades. Vea joonlaua ja markeriga kokku punktid, mis asuvad porolooni nurgale kõige lähemal ning lõika porolooni nurgad selle järgi terava noaga maha. Nii saad korrapärase kaheksanurgakujulise tüki.


Keera kangas pahupidi ja aseta poroloonile nii, et kõik nurgad sobituksid omavahel. Võta nööpnõeltega sisse üleliigsed kohad äärtel ja õmble masinaga mööda nööpnõelu kate poroloonile parajaks. Tumba alusena kasuta vahariiet või presenti, mis hoiab niiskuse eemal. Lõika kangas pooleks ja õmble vahele lukk. Kui lukk ei ulatu servast servani, õmble kangas pooleks lõigatud kohalt kokku.

Aseta mõlemad kangad poroloonile pahupidi nii, et nende õiged pooled on servades vastamisi. Traagelda ääred mööda serva kinni, kuid vaata, et jätad vähemalt osaliselt luku avatud olekusse. Eemalda ettevaatlikult poroloon ja õmble masinaga servad kinni. Keera valminud tumbakate õigetpidi ja topi sisse täidis. Õmble tumba pealmise poole keskele nööp, mis varjab väikest vihmavarju ülesharutamisel tekkinud auku.


Õuetumba meisterdus ilmus 2016. aasta oktoobri Nipiraamatus. 

Kommentaarid