tee ise: aiapõll

Mõnikord ma tunnen, et mitte ainult tööl pole minust kasu, vaid mul ka tööst. Hea küll, kuigi seda lauset tasub võtta mõningase huumoriga, on selles peidus ka killuke tõtt. Näiteks siis, kui mõne asja meisterdus meeldivalt üllatab õnnestumisega ja saan seda päriselt kasutada. Teinekord sünnib mõni tulemus lausa kinkida kellelegi. Nii läks ka selle vanadest laudlinadest ja käterätikutest tehtud aiapõllega. Ükskõik kui väga ma ka ei tahtnuks sellega peenarde vahel mütata ning taskuid seemneid ja töövahendeid täis toppida, koitis siiski reaalsus, et mul pole ju oma aeda! Õnneks tulevad sellises olukorras ikka appi emmed või vanaemad - kulub ju neilgi selline vööümbris hästi ära! Eriti muidugi juhul, kui neil on oma aed, kus see ette siduda.

Siit ka vihje, et kes alustab täna nädalavahetuse nobedate näppude vooruga, võib vanavanemate päevaks jõuda lausa mitu aiapõlle valmis vorpida!

Vaja läheb: kangaid, kääre, nööpnõelu, haaknõela, õmblusmasinat, triikrauda

Lõika kangast välja tükid:
A: 40 x 60 cm (2 tk) – põhi
B: 25 x 60 cm – suur tasku
C: 20 x 60 cm – keskmine tasku
D: 6 x 60 cm – väike tasku
E: 7 x 250 cm – vöö
F: 6 x 35 cm (2 tk) – äärekandid 

1. Aseta mõlemad A-tükid omavahel kokku, õiged pooled väljapool. Õmble ümberringi servadest kinni. 

2. Keera tükkide B ja C ühed pikemad servad sissepoole ning õmble masinaga läbi.

3. Murra tükk D laiupidi pooleks, õiged pooled sees, ning õmble mööda pikka külge kinni. Keera haaknõela abil ümber.

4. Triigi õmmeldud tükid sirgeks ja aseta üksteise peale nii, et kõige all tükk A. Tükkide B ja C viimistlemata ääred asuvad selle peal kohakuti, A alumisest servast u 4 cm kõrgusel. Tükk D paikneb C keskel. 

5. Markeeri nööpnõeltega kohad, kuhu soovid taskute piirjooni teha. Õmble mööda neid õmblused üle B-, C- ja D-tükkide. Tükile D võid teha paar tihedamat õmblust juurde (ainult ühenduses tükiga C), sest seal hakkavad rippuma tööriistad.

6. Keera tüki A alumist serva kaks korda nii, et see varjaks ära taskute viimistlemata servad. Õmble läbi.

7. Kinnita kumbagi äärde tükk F, parem pool allpool. Õmble läbi nii, et F-tükki tagasi keerates on selle all peidus kõik serva viimistlemata ääred.

8. Triigi äärekandid (F) põlle tagumisele servale. Voldi tükkide otsad üles ning pikk äär keera kõige peale puhtaks. Jälgi, et kant ulataks nii ees kui taga sama kaugele. Õmble läbi. 

9. Aseta tükk E põlle ülemisele ja ainsale viimistlemata servale, parem pool all. Jälgi, et põll asetseks täpselt vöö keskel. Õmble servad äärest u 0,5 cm kauguselt kokku.

10. Murra vöö (E) lahtised otsad laiupidi pooleks ning õmble kinni nende otsad ja serv kuni põlleni. Keera vööotsad õigetpidi.

11. Triigi vöö põlle tagumisele küljele. Keera õmblusvaru vöö alla ja jälgi, et vöö küljed oleksid nii esi- kui tagaküljel võrdsed. Õmble läbi sinnamaani, kust vöö on lahtine. 

12. Aiapõlle on hea panna ka kuuriseinale konksude otsa rippuma. Selleks õmble põlle kumbagi serva vöö sisse võimalikult suur nööpauk. Lõika lahti.



Aiapõlle meisterdamise õpetus ilmus 2017. aasta mai Nipiraamatus. Rippuva põlle püüdis pildile Laura Strandberg.

Kommentaarid