vastlapäev.

Nagu kord ja kohus peab ka meie majas olema vastlapäeval laual vähemalt hernesupp ja vastlakuklid. Sel aastal katsetasin ise esimest korda mõlema tegemist ja tulemusega võis täitsa hästi rahule jääda.

Hernesupp

2,5 l vett
500 g suitsusinki
500 g kondiga suitsuliha
2 tassi herneid
0,5 tassi kruupe

Pane liha vette ning keeda 15 minutit. Seejärel lisa herned ja kruubid. Keeda väikesel kuumusel, kuni kõik ained on pehmed. Maitsesta vajadusel soolaga. Võta liha supist välja, eemalda kondid ja lõika liha väikesteks tükkideks supi sisse.

Vastlakuklid

5 dl leiget piima
50 g presspärmi
1 muna
1,5 tl soola
2 dl suhkrut
3 tl kardemoni
13 dl nisujahu
175 g võid

Vahele:
4 dl vahukoort
2 sl suhkrut
moosi
tuhksuhkrut

Hõõru pärm vähese sooja piimaga vedelaks. Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim ja pool jahust ning sega mõned minutid. Sega hulka ülejäänud jahu. (Mina jagasin selle järel taignamassi kaheks, ühele lisasin 2 tl kardemoni.) Kõige lõpuks pane hulka pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti, vajadusel lisa jahu. Riputa peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Raputa lauale väheke jahu ja kalla tainas välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 minutiks kerkima, kata rätikuga. Määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 12-14 minutit. Lase kuklitel täiesti jahtuda. Lõika terava noaga ülemine osa õhukeselt ära. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks, tõsta kuklitele ja aseta kaas peale. Kaunista tuhksuhkruga. Kes soovib, võib vahukoore alla ka veidike meelepärast moosi panna. Mina kasutasin sahvri varudest punase ploomi moosi vaniljega ja aroonia-alõtša moosi. Nämma!

* Lemmikud tulid kardemoniga!
* Retsept siit.

HEAD VURRITAMIST!

Kommentaarid