tee ise: sõnade otsimise mäng

Nädala alguses kirjutasin soolaleiva postituses muuhulgas sõnade otsimise mängust, mis meil erinevatel sündmustel populaarsust kogunud. Mõtlesin, et jagan teiega paari mõtet, kuidas seda kõige kergema vaevaga teha. Lisaks on allpool ka link koduteemaliste sõnadega mängule, mille saate suurendatult seinale panemiseks ja mängimiseks välja printida.


  • Internetis on küllalt programme, mis aitavad sul teha suurema osa tööst ära. Tuleb vaid sisestada otsingusse "make your own word search game" või muud säärast. Enamasti on need aga küllaltki väikeste ridade ja tulpade arvuga, selleks, et suurele seltskonnale või pikaajaliseks lahendamiseks teha. Lõpuks leidsin ma endale sobiva 50 korda 50 suuruses versiooni (samalt lehelt saab teha ka väiksemaid) SIIT.
  • Nii suure tabeli puhul on oluline, et otsitavaid sõnu oleks samuti küllalt palju (vähemalt 60) ning et need oleks erinevate pikkustega. Kui valikus on ainult lühikesed, nagu näiteks "aed" või "uks", siis kaob otsimisrõõm kiiresti. 
  • Kõik leitud internetiprogrammid genereerivad sõnu peamiselt inglise keele põhiselt. Seega ei saa otse lisada eesti keelele omaseid täpitähti. Lihtsaim viis sõnu loetelu lahtrisse sisestada, on neid teha järgides loogikat, kus asendad endale vajalikud tähed nendega, mida sul tegelikkuses eesti keele puhul vaja ei lähe. Mina toimin nii, et:
    Õ=W;      Ä=Q;      Ö=X;      Ü=Y;      Ž=Z;      Š=C.
    Soovides saada hiljem otsitavaks sõnaks "köögikombain", kirjutan ma ta programmi lahtrisse "kxxgikombain". Seejärel jääb valmisversioonis (tabel MS Wordi kopeerituna) "Find and Replace" alt tähed teistpidiselt tagasi asendada terve dokumendi ulatuses.
  • Valminud lehed soovitan ma lõigata ühesuuruseks ning seejärel kleepida mõnele tugevamale pinnale. Mina olen kinnitanud kirjutusvahendi(d) ka kohe mängu külge, et hiljem ei peaks neid taga otsima, kui mõni sõna üles leitud.


Selline mäng sobib ideaalselt nii mõnele sündmusele, koju igavuse peletamiseks või miks ka mitte tööle vahepealseks seljasirutamiseks. Ja kuigi seda on ülilihtne ise teha, annan võimaluse endatehtu koduteemaliste sõnadega (kokku 81 sõna) allalaadimiseks. Olen riputanud üles kaks versiooni:
Andke ikka teada, kuidas teil see kasutust leidis ning milliseid puuduseid märkasite. Või milliste ideedega hoopis täienda(k)site? Mõnusat mängimist!

Kommentaarid

  1. Väga tore õpetus! Ma mõtlesingi, et kuidas sa seda tegid, sest niisama sõnu/tähti toksides läheks päris kaua ilmselt aega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lihtsaid nippe peab ikka jagama :) Eks ma algul pusisin nende täpitähtedega kilplasemoodi ka, enne kui taipasin muud süsteemi arendada.

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Ma vaatasin juba peopiltidelt, et see on üks lahe mäng. Mul tekkis nüüd kohe üks seinaplakati idee :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar