munadepühad: kahepoolne eemaldatav krae

Ma ei tea, kuidas teil, aga mul tekib küll tahtmine pühade puhul midagi erilist kanda. Aga üldiselt on nii, et poodi ei jõua või polegi tahtmist alati midagi uut soetada. Et ma ise väga suuri õmblustöid ikka ei tihka ette võtta, siis tuleb leida lihtsamaid ja väiksemaid viise, kuidas riietust ilmestada.


Loomulikult on tore omada kapis näiteks kleite, mis ootavad erilisi kandmishetki, kuid ma olen vist loomult praktilisemat meelt. Olen ma ju pärast lõpetamist selleks puhuks tehtud kleitigi korduvalt kandnud. Seega tundub mõte mõnest pühadega seotud sümbolist küll tore, kuid ilmselt leiaks see jäädavalt riidele kantuna kasutust vaid korra aastas. Seepärast otsustasin selle aasta pühadeks teha krae, mida saab kanda nii kampsunitel kui kleitidel, millel vahetada poolt või sootuks eemaldada ilma, et rõivas kahjustuks.


Vaja läheb: meelepäraseid kangaid, 6 nööpi, niiti, nõela, õmblusmasinat.


Vali krae tegemiseks mõni pluus, kampsun või kleit, millel seda soovid kandma hakata. Aseta see siis aluspaberile (kalkale vms) nii, et õlaõmblused oleksid kohakuti. Jälgi, et seejuures jääks kaelus oma loomupärase kumerusega ning ära ürita teda sirgemaks kiskuda. Seejärel joonista paberile valitud eseme äärejooned (kaeluseava + küljed) ning hiljem ühenda need neljanda küljega. Krae võib teha nii nurgelise kui ümara servaga. Mina tegin tagumise külje kitsama kui esimese, sest nii istub see hiljem paremini. Edasi lõika saadud šabloon välja, kinnita meelepärasele kangale (mis on eelnevalt kokku volditud) ning lõika koos õmblusvarudega välja. Kuna hiljem kinnitame krae nööpidega, siis on oluline, et sisemine külg oleks umbes 2 cm võrra pikem. Korda sama teise kangaga, millest oled otsustanud teha krae teise külje. Aga ära unusta, et sellisel juhul tuleb lõige võtta peegelpildis.


Enne järgmist etappi peaksid otsustama, kas tahaksid kraele ka mõnda kujundit või mustrit teha. Olen varasemalt kirjutanud ka kahest aplikatsioonide lisamise võimalusest (siin ja siin). Mina valisin seekord lindude tegemiseks teise, st väljalõigatava variandi.
Pane mõlemad kangad vastakuti nii, et pahemad pooled jäävad väljapoole. Seejärel õmble servadest need omavahel kokku. Jäta väike ava sisemisele küljele, et selle abil hiljem krae ümber keerata. Kui õmblusvaru jäi liiga palju, võid selle väiksemaks lõigata. Nii ei jää hiljem nurgakohad liiga paksud.


Keera krae õigetpidi (st seest väljapoole) läbi jäetud ava ning kinnita ava küljed omavahel pistetega. Järgmise sammuna soovitan krae ära triikida, sest nii saab servad ühtlaseks ning õmbluste kohad nööpaukude tegemiseks võimalikult madalad. Edasi aseta krae riideesemele, et vaadata, kui palju jääb ärakeeramisvaru (selleks vaata, et krae otsad ulatuksid üksteiseni ning tõsta vajalikul määral krae äärt kaelusest kõrgemale).


Olles arvestanud ärakeeramisvaru, märgi nööpnõeltega krae servale kohad, kuhu teha nööpaugud. Minu tavapärase lõikega kampsuni puhul piisas kuuest kinnitusest. Õmble seejärel soovitud kohtadesse nööpaugud ning lõika need lahti.


Aseta valmis krae riideesemele, keera ääred sissepoole ning õmble aukudega kohakuti nööbid. Mina kasutasin läbipaistvaid, et kraed mitte kandes need võimalikult vähe välja paistaks ning häiriks. Kõige viimase sammuna võid vajadusel kinnitada krae servad omavahel paari pistega. Seejuures aga jälgi, et krae sul sellisena ka hiljem üle pea mahuks.



Mõnusat kandmist! Minul tekkis peas kohe mitu mõtet , millist oma riideeset veel sedasi kaunistada.

Kommentaarid

  1. No näed, juba hakkab sul õmblemine ka edenema :). Harjutamine ja julge pealehakkamine viivad kindlasti sihini, nii et võta aga järgmine projekt ette.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks näis :) Vaikselt tiksub üks seelikumõte peas, aga no kuna ma kuulun sinna lõiketa õmblejate leeri, siis ei julge eeldada, et tulemus nii asjalik tuleb.

      Kustuta

Postita kommentaar