munadepühad pildis.

Kuidagi märkamatult kiiresti on möödunud see munadepühade nädalavahetus. Nagu kõik ilusad hetked kallite inimeste keskel ikka. Sellistel päevadel ei tihka võtta fotikat ligidussegi, või õigemini see ununeb, ning nii juhtubki, et peaaegu ainsad pildid, mis jäädvustatud saavad, on tühjast lauast. Samas, kui pühadeaega mahub nii hulganisti koostegemisi (olgu selleks metssigade poolt ülesküntud aia taaslappimine või munade värvimine), üllatavaid avastusi (näsiniini tunnen nüüd elu lõpuni ära!) kui piisavalt puhkamist ning unistamist tõelise kevade algusest.



Paratamatult seostan ma munadepühadega juba tärkavat loodust, mitmeid mullast välja pistnud õitsevaid lilli. Ja kui meeles on eelmise aasta (mis siis, et kaks nädalat hilisem) tähtpäev, mis hiilgas supersooja ilmaga, siis on võrdlusmoment õues valitseva hallusega liigagi kontrastne. Aga kuidagi peab ju päikest tuppa tooma! Naljale aitavad minu meelest alati hästi kaasa ka kirkad toonid ning mõni rõõmus üllatus söögilaual.



Mind on kasvatatud vaimus (või õigemini olen õppinud seda kõrvalt vaadates oma ema ja vanaema pealt), et külla ei minda tühjade kätega. Ja kuigi ma vahel selle mõtte vastu veidi ka eksin, siis üldiselt tunnen end paremini, kui miskit ühes on. Olgu selleks kohaks kas või vanematekodu. Mulle meeldib, et lisaks toredale suhtumisele annab see võimaluse rohkem katsetada nii meisterdamise kui kokkamise osas, sest ikka tahaks ju midagi uut või vähemalt uues kuues välja mõelda. Nii sai sel korral minu lemmik linnupiimakook näiteks linnupesakuju.


Samasugune katesetamistuhin ja -soov toimub ka munade värvimisega. Kuigi sibulakoortega keedetud on klassikaliselt ilusad ja alati toimivad, on tore leida ka teisi looduslikke viise ja toone. Olgu selleks siidiga keetmine või keedetud munade leotamine kapsast, kurkumast ja nende segust saadud vedelikes. Ilmselt ütlesin ma seda ka eelmise aasta sinililledega värvimise kohta, aga ma tõepoolest tahan järgmisel aastal neid viise korrata ning loomulikult midagi uut proovida.


Kui kaunistuste osas on igasugune uudsus teretulnud, siis tegevuste puhul meeldib mulle järjekindlus. Traditsioonid loovad soojust ja kindlustunnet, et elus oluline on püsiv. Olgu neiks saunaskäik, munade koksimine või mõne kindla toidu söömine. Meie pere tavad ning tähtpäevakombestik on ikka valdavalt jaolt kodumaist päritolu. Lihavõttejänest me ei tunne ning mune põõsaste alt pole me kunagi otsinud. Selle asemel otsustasime sel aastal hoopis mune veeretada, mis Setumaal ja Virumaal levinuna on ju meile hoopis omasem.



Ja kuigi kiikuda oleks Mirdi kombel ka ise tahtnud, siis hetkel piisas ühest uuest tegevusest. Või nii ma vähemalt loodan, et munaveeretus meil iga-aastaselt hakkab pühade osa olema. Sest aasta alguses kirjutasin üheks selle aasta sooviks panna alus vähemalt kahele uuele peretraditsioonile.

Ma loodan, et teie pühad olid vaatamata mornile ilmale siiski värvilised ning hubased!

Kommentaarid

  1. Mirt on nii tore viimasel pildil!
    PS. Ühed papud ootavad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi on tore! :)
      Mis papud? Uudishimu tõstab pead...

      Kustuta
    2. Need, millest rääkisin. Pisikesed clarksid. Suurus 19 ehk 3 ja pool. Kui pkiksid terved, siis reedel teie kanti. Külla pole vist seekord aega tulla aga annaks üle ukse ära. Lisaks on üks pilt 2014 algusest, mille Eliise Sulle joonistas.

      Kustuta
  2. Mul läks selle linnupiimakoogi peale kõht nii tühjaks! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õnneks see on maitselt suhteliselt mahe (kui šokolaadist pealiskate välja arvata), seega võib mureta tühja kõhtu kosutada :)

      Kustuta
  3. Nii toredad kohasildi ideed! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Kuigi ei saa salata, et inspiratsiooni on tulnud ikka kõvasti Pinteresti aknast :)

      Kustuta
  4. Iga kord kui sa mõnd oma peokujundust jagad, mõtlen, et no kuidas sa viitsid. Jah, Pinterestis on ju vahva neid ilusaid lauakaunistusi vaadata, aga päris elus ei ole mul kahjuks kohe üldse viitsmist nendega möllata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis ma sellega öelda tahtsin, on, et müts maha su ees :)

      Kustuta
    2. Aitäh! Eks igaühel olegi omad meelisasjad, mida sellest suurest inspiratsiooniallikast järgi proovida. Tuleb välja, et mulle sobivad enim kõikvõimalikud lauakaunistused :)

      Kustuta

Postita kommentaar