kodu: köök (2.osa)

Niisiis. Jätkame sealt, kus jutt kaks päeva tagasi pooleli jäi. Kui vaadata pilte, siis on näha, et ega meil erilist ühte sirget tööpinda köögis pole. Ja võib ju tunduda, et kahe tasandi vaheliste kappidega kaotasime seda veelgi. Samas oli see läbimõeldud otsus, sest gaasilt elektrile üle minnes saavutasime alalise ühetasandilise lisapinna pliidi näol. Lisaks mahtus alumist osa 5 cm võrra kõrgemale tõstes nõudepesumasina peale väljatõmmatav tööpind.



Tänu väiksemale nõudepesumasinale saime ahju kõrvale juurde ka riiulid, mis on Mirdi täielikud lemmikud (ei tea küll miks, eksju!). Nurgakapile sobiva lahenduse leidmine oli minu jaoks kõige olulisem. Kuna vanas köögis oli seal sees poolkaarte kujuline karussell, mis nurgad ja muidu palju pinda kasutuskõlbmatuks jättis, siis olin algul igasuguste liikuvate variantide vastu. Annika aga leidis kandilise neljariiulilise lahenduse, mis tundus täitsa sobivat. Selle süsteemi kõik osad sõidavad täies ulatuses välja ning nende taha kapi nurka mahtus ka veel üks sisseehitatud riiul, kus saab hoida vaase, termoseid jms, mida harva vaja läheb.



Kuna meil on kodus paar Hemnes sarja mööblieset ja nende metalsed nupud olid hakanud meeldima, tõime neid Ikeast köögi jaoks lisaks. Tööpinnaks kaalusime erinevaid variante, kuid lõpuks tegime otsuse meeldivuse mitte niivõrd praktilisuse järgi. Õlitatud tamm sunnib mind küll kogu aeg rätik pihus käima mööda pinda ja kõike kuivatama, kuid seni pole see ülesanne konti murdnud. Sama materjaliga sai kaetud ka kööki lõpetav äär, nö taaskord lisatööpind, mille omakorda lasime teha veidi laiema.



Kuna meie vana köögi kappide vahelised kõrgused olid veidi väiksemad kui võiks ja peaks, sai uus köök rohkem lae poole tõstetud. See aga tähendab, et all korrusel on mulle abimeheks väike järi.

Köögi teisest poolest sai aimu aga siis, kui kirjutasin seina värvimisest. Laua ja toolid saime kunagi ammu, kui meil veel oma pesa ei olnud, Atsi ema käest. Need on Atsi vanatädi mehe kätetöö ja julgen arvata, et varsti ligi 100 aastat vanad ning vajavad hädasti veidi kõpitsemist.




Üks kehvemaid asju vanas köögis oli valgustus. Laua kohal asus pisike kohtvalgustus, mille asendasime vähe suurema lambiga. Külmkapi ees, täiesti ebaloogilises kohas, rippus suur ümmargune lamp. Sellest otsustasime loobuda ning Ats vedas juhtmed tööpinna valguse jaoks kappide taha. Me polnud aga kindlad, kas köögis tegutsemiseks piisab vaid selja taha jäävast laelambist ja LEDi ribadest kappide all. Kuid seni on sellised lahendused olnud küllaldased. Eriti meeldib mulle, kui õhtuti põleb tööpinna valgustus - see lisab kogu elamisse palju hubasust.



Sellega ongi meie köögituur läbi. Ja kuigi ma olen meie köögist endiselt niivõrd vaimustatud, siis on aeg-ajalt hea tuletada meelde, et mitte asjad pole siin ilmas olulised, vaid need, kes meid ümbritsevad.


Kommentaarid

  1. Sattusin siia Meeli blogist ja kui tohib, siis uudishimutsen: kust neljakandiline karussell pärit on? Minul on ka kahekorruseline poolringikujuline ja samamoodi pole ma selle ebapraktilsusega rahul, hea meelega vahetaksin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka tohib uudishimutseda :) See nurgkapisüsteem on meil valitud selliselt lehelt nagu www.mooblifurnituur.ee. Algselt piilusime Magic Corneri nimelist (http://www.mooblifurnituur.ee/et/magic-corner-nurgakapi-susteem-parem-kroom), mis sõidab koos uksega välja, aga sellisel juhul poleks me saanud teha lisaks karussellikapi üles ühte sahtlit. Seega meil osutus valituks Lemi (http://www.mooblifurnituur.ee/et/lukandriiulite-susteem-parem-kroom). Seni olen ma väga rahul igatahes, sest lisaks sellele, et nüüd on nurgad kapil kasutatud, sõidab see ka täies ulatuses välja. Samuti käivad korvid väikese tõstmisvaevaga küljest ära - nii pääseb kiiresti näiteks kapi tahanurka, kuhu lisariiuli panime. Ühesõnaga, ma soovitan küll :)

      Kustuta
  2. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta

Postita kommentaar