ideid lapse esimeseks sünnipäevaks

Ma ei väsi endale ja teistele kordamast, kui uskumatu see on, et Mirt on meie elus olnud juba terve aasta. Minu beebi polegi enam beebi vaid täitsa suur tegelane juba. Igal 1-aastasel on aga tarvis pidada maha üks tähtis sünnipäev. Mul polnud aga õrna aimugi, mida sellisel puhul teha või pakkuda. Seega panen siia kirja mõningaid mõtteid, mis mul korraldades tekkis või mis Mirdi päeva osaks said.


Koht ja aeg

Viimased kümme või veidi vähem aastat olen ma enda sünnipäeva tähistanud alati õigel päeval. Seepärast mõtlesingi, et tahaksin sama teha ka Mirdi sünnipäeva puhul. Minu meelest on õigel päeval ikka tuju kuidagi ülevam ning tunne tähtsam. Eks sellisel puhul ole alati neid, kes tulla ei saa ning see on ka mõistetav. Samas on sedasi tähistades alati teada, et kellegi sünnipäeva pidamise kuupäev on alati paigas. Kui minu tähtpäeva puhul on külalistel alati teada, et ette võetakse käik seenele pikniku pidamisega, siis Mirdi omale mõeldes ei tulnud mul ühtegi vahvat ideed. Veebruar on paratamatult selline kuu, kui sa ei saa ilmale just kuigi kindel olla. Seega jäi vähemalt esimesel aastal tahaplaanile mõte tegutseda õues. Kuid kus siis teha? Perefoorumitest lugedes jäi mul mulje, et valdav osa plaanib pidada lapse aastast sünnipäeva mängutoas. Ennekõike oli ettekäändeks kodune ruumipuudus. Me oleme käinud päris mitmel sellisel koosviibimisel ning peab tunnistama, et eks korralduse mõttes ole selline variant päris lihtne ja lastel on atraktsioonidel põnev. Samas olen ma neil kordadel igatsenud seda vahetumat suhtlust oma lapsepõlvest, kus üheskoos mõeldakse mänge ja tegevusi välja, kus sünnipäevalaps on koostanud viktoriini või õhtulõpetuseks mängitakse pikka nina, silmapilgutamist või missivalimisi. Seetõttu otsustasin, et saab, mis saab, aga Mirdi külalised peavad ära mahtuma meie pisikesse elamisse. Mööbel on alati ringitõstetav (mida me ka tegime) ning nagu öeldakse, siis häid lambaid mahub palju ühte lauta.


Külalised ja söögid

Kui külalised said mööblit nihutades mõttes mahutatud, siis 20-le inimesele pole ma vist eales süüa valmistanud. Lastesünnipäevadel käies on põhiliselt pakutud ikka midagi, mis neile kindlalt peale läheks - kartulisalatit ja viinereid. Mirdi sünnipäev ei olnud ju aga tüüpiline lastesünnipäev, sest lähedal elavaid eelkooliealisi sõpru on tal heal juhul käputäis. Mina otsustasin minna ilmselt lihtsamat teed ja pakkuda rohke valiku erinevaid suupisteid, magusat ning soojast toidust midagi, mille valmimisel ei pea juures passima ning mis toidaks ära palju näljaseid külalisi. Sekka pikkisin siiski ka sünnipäevalapse lemmikuid - kama- ja hakklihapalle.



Teema

Enamus inglise keelseid lehti, mida ma olen laste sünnipäevade osas sirvinud, soovitavad valida mingi kindla teema ning selle ümber siis kogu kaunistuste ja serveeringute kupatus kujundada. Kuna ainus teema, mis mul Mirdiga (või talle meeldivate asjadega) seostus, oli mütsipidu, siis otsustasin selle jätta tulevikku. Küll aga tahtsin ma kaunistada kodu ning luua seintele erinevaid asju. Seetõttu valisin hoopis läbivad värvid, mis aitaksid sünnipäevast visuaalset tervikmuljet luua. Kuigi ma oleks tahtnud võtta mõne tooni, mis oleks Mirdilik, jäin ma truuks hoopis taaskasutusele. Nii said kõik selleks puhuks valmistatud kaunistused loodud roosa-valgetäpilisest krepp-paberist, mille sees Mirdi vanaema talle aasta jooksul kinke oli toonud. Juurde ostsime vaid sobivad õhupallid ning otsisime välja vahepeal ära pakitud jõulutuled.



Kasvamine piltides

Üks toredaid ideid, millest eelmises postituses juttu, on kasvamise jäädvustamine. Kui pidevalt lapse kõrval olla ja kui tutvusringkonnas palju pisemaid beebisid pole, siis justkui ei märkagi kasvamist. Sellisel puhul on hea kõrvutada kuude kaupa pilte ning vaadata, kas ja kui palju kasvatud on. Kuna meil rippus juba Mirdi ootuse ajal seinal nöör, millele pesulõksudega kinnitatud kõhupildid, siis tundus loogiline jätk samal moel presenteerida minisünnipäevade ülesvõtteid. Oleksin veel iga pildid alla tahtnud lisada tolla aja mõõtmiste tulemused, kuid ajapuuduse tõttu jäid need tegemata.


Kasvamine sõnades

Ilmselt peaaegu iga ema paneb kirja oma laste esimesi kordi, sõnu, meelistegevusi jne. See on asi, mida sageli ka pere- ja sõpraderingis päritakse. Seetõttu tundus hea mõte seinale tekitada tahvel, kus kõik need koondatult kirjas. Pinterestist leiab palju variante päris kriidiga kirjutatavatest tavlitest, kuid miks mitte kasutada ka korkpõhja, täitsa selleks tarbeks kujundatud plakatit või lõigatud-kleebitud varianti. Viimase kasuks otsustasin just mina, sest teadagi saab nii vanadele paberijuppidele jälle kasutust leida. Valik, mida kirja panna, on lõputu.


Tegevused

Kuigi külaliste järgi oli tegu pigem ikka täiskasvanute sünnipäevaga, siis otsustasime tuua veidi lapselikkust sisse tegevuste osas. Millisele lapsele ei meeldiks ümberkehastumine, mängud ja veidi fantaseerimist!? Nagu eelpool juttu oli, siis Mirdile meeldib väga kõikvõimalikke asju pähe panna - olgu selleks käterätikud, issi sokid, enda mütsid või koguni ajalehed. Seega tundus ainuõige luua külalistele võimalus ka endale midagi pähe kinnitada. Sünnipäevale sobivalt pidi see ikkagi olema võimalikult pidulik, näiteks kroon.


Teiseks tegevuseks olime mõelnud midagi, mis jääks Mirdile alles hilisemateks aastateks. Selle jaoks palusime külalistel kindlasti enne ära minekut kirjutada paberile väike ennustus või soovitus, kes tast saada võiks. Need kirjad saab Mirt avada oma 18.sünnipäeval, eeldatavasti aasta enne keskkooli lõpetamist ning neist vajadusel ammutada inspiratsiooni, kui endal edasised plaanid lahtised. Ühtlasi on see mälestus ka neist, kes viibisid tema esimesel sünnipäeval. Põgusalt vastuseid piilunud, võin öelda, et nii mõnelgi fantaasia lendas!
Nagu ma kunagi ka vist mainisin, siis iga õige pidu võiks lõppeda ühise mängimisega. Nii sai tehtud ka Mirdi sünnipäeval. Meie võtsime sel korral ette mõistatamise ja äraarvamise.



Eks näis, mis järgmine aasta toob. Kui esimene sünnipäev on ikka pigem emmele-issile ja külalistele, siis teisel saab Mirt juba rohkematest tegevustest osa ja ehk arugi, et sünnipäev on temal.

Kommentaarid

  1. Tore, kui lapsel on nii tubli emme! Meil möödus esimese lapse esimene sünnipäev kerge kaose tähe all, sest laps jäi haigeks. Aga meil oli planeeritud samale päevale ristimine. Kõik kutsutud maale vanaema juurde. Ühesõnaga suur segadus. Emmel pea laiali otsas, mida teha. Lõpuks otsustasime ikka, et asi toimub, sest külalised kaugemalt juba sõitsid jne ja õnneks oli ka haigus järgmine päev ajalugu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Heh, seda postitust ei teinud ma muidugi seepärast, et kiitust norida, aga aitäh :) Ja tegelikult nagu Sinu kogemusest näha, siis kõige olulisem ongi ju seltskond ja sünnipäevalaps ise. Ning seda olen ise ka kogenud, et hea meeleolu, armsad inimsesed ja tähtsad hetked aitavad kiiresti paraneda!

      Kustuta
  2. Milline eeskujulik ema! Mirt on küll tulevikus väga uhke oma esimese (ja järgnevate) peo üle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kes see ikka seda eeskujulikkust mõõdab! Ja eks ole näha, mis see Mirt ükskord arvama hakkab :)

      Kustuta
  3. Olen täiesti nõus selles osas, et ei pea olema mängutuba. Ise suisa üritan vältida seda, kui vähegi võimalik, et oleks miskit teistmoodi ka. Ise oleme külalistena siiani ainult mängutubades laste sünnipäevadel käinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil on õnnestunud iga kodustel pidudel ka käia, aga enamasti toimuvad nad sellisel juhul suvel ja õues. Aga olemine on kohe palju mõnusam!

      Kustuta
  4. Tundub, et oli väga ilus ja vahva pidu :)

    Ma pean seda ka mainima, et ma olen nii rõõmus, et ma siia blogisse sattusin, sest no..täpselt minu teetass ja nüüd ma siin loen rahulikult järgi kõike :) Et siis mis ma tahtsin öelda.. hea töö!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, aitäh! Lugeda võib küll, kuigi pean mainima, et kõige esimesed postitused aegade tagant on ikka väga teine teetass ja ma peakski neid veidi korrigeerima ning eemaldama :)

      Kustuta
    2. Laura, ära eemalda. Lase olnul olla ;)

      Kustuta
    3. No eks paistab :) Mõned asjad ei anna lihtsalt kuidagi midagi juurde ega peegelda ka siinset kuidagi oluliselt.

      Kustuta
  5. Tervitused! Väga vahva blogi :) tore,et teid avastasin. Kas pulgakoogid ja vahukommid tegite ka ise? hirrrrmmsastiii sooviks retsepti...:) ette tànades, Anett

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh toredate sõnade eest! Pulgakoogid ja vahukommid tegin tõesti ise. Esimeste tegemise soovituste otsa sattusin Jaanika blogist (http://inloveinljubljana.blogspot.com/2015/01/pulgakookide-nipid-trikid.html), kus ta suunab juba edasi täpsemate retseptide ja ideedeni. Minu kasutasin just temakombel sisuks endatehtud biskviidipõhja. Kui huvi on, siis võin kunagi panna selle retsepti üles ka. Vahukommide retsepti sain raamatust "Maitsvad kingitused". Samas peaks ka neid leidma internetiavarustest. Plaanin vahukommidega veel edasi katsetada, siis jagan ka õpetust. Mis siis, et suhkrused, need olid tõeline hitt nii laste kui täiskasvanute hulgas :)

      Kustuta
  6. Suurimad tänud sulle vastuse eest :) Ilmselgelt olen huvitatud ja jään ootama edasisi postitusi :) Parimat, A.

    VastaKustuta
  7. Lauraaa! Ma tahan oma 30ndaks juubeliks täpselt samasugust sünnipäeva nagu Mirt sai. NIII ILUS!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teeme ära! Eks see 30 olegi viimane hetk, kui julgeb kaalu ja hambad kirja panna - kes teab, mis numbrid uues kümnes terendama hakkavad ja palju miskit alles jääb :D

      Kustuta
  8. Tere!
    Kust te sellised ilusad puidust pulgakoogipulgad leidsite?

    Väga armas sünnipäev. Esimese aasta sünnipäev ongi perega koos tähistamiseks, soe ja armas sündmus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Avastan alles nüüd kunagisi kommentaare ja vaevalt vastusest kasu, aga need olid kõige tavalisemad grilltikud :) Ja aitäh heade sõnade eest ka!

      Kustuta

Postita kommentaar